
In timp ce Guvernul face eforturi pentru a promova relatia cu R.P. Chineza, de la Cotroceni vine „apelul” pentru CSAT…
China este in acest moment una dintre puterile mondiale. Este o concluzie ce nu poate fi contrazisa, de la Bucuresti, nici macar de ambasada SUA. China este o forta politica, diplomatica, economica si militara de care tine cont orice stat puternic de pe mapamond. O tara cu care Romania, desi are relatii foarte bune, in ultimii 20 de ani nu si-a aratat interesul clar pentru noi, pentru economia romaneasca. Nu exista domeniu in care China, cu o civilizatie de peste 5000 de ani, sa nu fie in frunte pe glob.
In aceste conditii, faptul ca premierul Republicii Populare Chineze Li Keqiang se afla la Bucuresti, intr-o vizita considerata istorica, nu poate fi comentata decat pozitiv. Mai mult decat atat, vizita are loc dupa ce, in urma u aproximativ 4 luni, premierul Victor Ponta a fost in China si a fost primit – pentru prima data pentru un prim-ministru roman in ultimii 8 ani – de Li Keqiang. Un succes politico-diplomatic marcat de tanarul premier roman in conditiile in care Romania are mare nevoie de ajutorul Chinei. Vizita are drept obiectiv consolidarea relatiilor politice bilaterale, atat in plan politic, economic, cat si in alte domenii, in cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza si in contextul pregatirilor pentru aniversarea, in 2014, a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice si a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.
Analistii apreiciaza ca, dupa summitul parlamentar NATO de la Bucuresti, cel mai mare succes politico-diplomatic pentru Romania este gazduirea si organizarea pentru a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est din capitala.
Premierul Chinei: Suma contractelor semnate cu Romania va fi uriasa
Premierul chinez Li Keqiang a fost intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta cu premierul Victor Ponta, ce contracte vor fi semnate cu ocazia vizitei sale la Bucuresti si care va fi valoarea acestor investitii.
Oficialul chinez a spus ca, pe langa memorandumurile semnate la Palatul Victoria, vor fi multe alte contracte.
„Guvernul Chinei acorda o importanta deosebita relatiilor chino-romane. Romania, si din punct de vedere al populatiei si din punct de vedere al suprafeței, este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est si in ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica foarte rapida si aceasta dezvoltare a Romaniei este in favoarea nivelului de trai al populatiei din Romania, este in favoarea dezvoltarii Europei Centrale si de Est, precum si in favoarea Uniunii Europene, aducand increderea si speranta pentru Romania si pentru Europa Centrala si de Est si pentru Uniunea Europeana. Sunt incantat, ca prieten venit din indepartare, sunt extrem de incantat de asta. Fiindca Romania are o influenta deosebita in spatiul central si est-european si consideram ca Romania este un pilon important pentru relatiile dintre China si Europa Centrala si de Est, precum si pentru relatiile China-UE. Pentru reuniunea liderilor de guvern din data aceasta, noi consideram ca Romania este un fanion de colaborare dintre China si Europa Centrala si de Est. Salutam prezenta firmelor romanesti pe piata chineza, precum si partea chineza incurajeaza firmele chinezesti sa-si desfasoare activitatea pe piata romaneasca precum si sa colaboreze, prin Romania, pe terțe piete. in aceasta vizita, au fost semnate o serie de documente si contracte si pe langa aceasta, o sa fie semnate și alte contracte cu ocazia acestei vizite. in ceea ce priveste suma, vreau sa va asigur ca suma este uriasa, fiindca acuma, diseara, grupul de lucru dintre cele doua parti va discuta si proiectele privind calea ferata rapida si in domeniul infrastructurii si toate aceste colaborari si proiecte vor depasi valoarea si suma care este initial stabilita pe contracte. Nu vreau sa spun un plafon pentru suma, pentru ca as dori sa aduc si surprize pentru colaborare, pentru suma de colaborare”, a declarat premierul Chinei la Palatul Victoria.
Sumele vehiculate neoficial ca reprezentand valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucuresti a premierului chinez oscileaza intre 5 si 8 miliarde euro, scrie Mediafax.
Romania si China au semnat, asazi, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.
Premierul chinez a aratat ca vizita sa la Bucuresti, la doar patru luni dupa vizita prim-ministrului Victor Ponta la Beijing, dovedeste ca relatiile bilaterale sunt exceptionale, iar cele doua parti se trateaza ca parteneri strategici.
„Guvernul Chinei acorda o importanta desoebita relatiilor chinezo-romane. Vreau sa va spun ca Romania, atat din punct de vedere al populatiei, cat si al suprafetei, este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, iar in ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica foarte rapida si aceasta dezvoltare a Romaniei este in favoarea nivelului de trai al populatiei din Romania, este in favoarea dezvoltarii Europei Centrale si de Est, precum si in favoarea Uniunii Europene (…) Pentru reuniunea liderilor de guverne, noi consideram Romania ca un fanion de colaborare intre China si Europa Centrala si de Est si o sa promovam. Salutam prezenta firmelor romanesti pe piata chineza, iar partea chineza incurajeaza firmele chineze sa desfasoare activitati pe piata romaneasca si sa colaboreze prin Romania pe piata tertiara”, a aratat premierul chinez.
China ar urma – daca reusim sa o convingem – sa se implice in construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, sa construiasca o hidrocentrala in Transilvania, sa preia complexul energetic Tuceni, sa construiasca autostrazi…
Toti participantii la Forumul comercial (din Europa centrala si de Est) fac eforturi pentru a se apropia de delegatia Chinei, pentru a obtine contracte si intelegeri in plan economic mai ales.
Romania vs Cotroceni
Ok… succes si interes clar al Romaniei pentru relatia cu aceasta forta mondiala. Ce face insa presedintele Traian Basescu? Convoaca de azi pe maine o sedinta a CSAT-ului pentru a discuta bugetele serviciilor speciale. Domnia sa a considerat ca e „musai” ca aceasta convocare a membrilor guvernului sa aiba loc „taman” in timpul vizitei premierului Li la Bucuresti. In mod normal, agenda CSAT ar trebui stablita de presedinte cu premierul. In plus, ora sedintei este stabilita cand premierul Ponta are stabilite deja intrevederi cu alti prim-ministrii participanti la Forumul economic si comercial China-Europa Centrala si de Est. Ce se va intampla insa daca primu-ministru nu va fi de acord? Sau daca, in loc de ministrii apararii si de externe, vor participa la CSAT doar secretari de stat? Nu este doar o lipsa de curtoazie pentru premierul chinez ci mai degraba o dorinta a presedintelui care nu a dorit sa amane macar cu 24 de ore o intrunire a CSAT suprapusa peste intalnirile primului-ministru roman. Intrebare: oare presedintele Traian Basescu si-a dorit cumva participarea la CSAT (doar) a vicepremierului Gabriel Oprea? Dupa CSAT-ul de maine presedintele Basescu va iesi din nou cu o declaratie de presa? Ce putea sa mai faca presedintele Traian Basescu pentru a „torpila” discutiile Romania-China de la Bucuresti? Putea sa-l invite pe Dalai Lama intr-o vizita oficiala la Bucuresti sau sa trimita un mesaj de felicitare pentru presedintele Taiwan-ului, sau sa anunte o vizita oficiala in Taiwan…