Băsescu: Rusia este impredictibilă

Un bilanţ al Ministerului Apărării Naţionale departe de ideea: Armata este plătită din banul public. Pentru că, spre deosebire de anii precedenţi, această „autoevaluare” a Armatei s-a desfăşurat în lipsa presei. Jurnaliştii au fost alungaţi de la dezbateri şi au aşteptat doar nişte declaraţii de la „comandantul suprem” al Armatei – preşedintele Traian Băsescu – şi ministrul apărării Mircea Duşa. Mesaj clar însă: pregatiţi ţara pentru o eventuală reacţie militară, pentru că suntem graniţă NATO şi UE.
Însă ceea ce este ascuns reprezintă „fructul oprit”, cel mai important pentru jurnalişti. Atât premierul cât şi preşedintele s-au întrecut cu glume, cu „vorbe de duh”, fără a se contrazice însă. Dar cel care a vorbit cel mai mult a fost preşedintele. Şi a insistat pe ceea ce se întîmplă la graniţa de est a României, la ceea ce doreşte şi aşteaptă de la Armată. A prezentat din nou mesajele cunoscute, cu accent pe pericolul pe care Rusia îl poate reprezenta pentru Republica Moldova. Preşedintele Traian Băsescu doreşte o bugetare mai bună pentru Armată pentru a depăşi palierul de „forţe multinaţionale eficiente” şi pentru a întări capacitatea naţională de apărare. Cu o bugetare direcţionată mai ales spre Divizia 2 Infanterie, spre Brigada 282 mecanizată, spre forţele de infanterie marină dar şi cu bani pentru resursa de informaţii.

În parte, mesajul din „spatele uşilor” a fost prezentat de şeful statului şi presei. Ceea ce am remarcat „impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm posibilităţi de reacţie”. Nu trebuie sa fii militar pentru a traduce acest mesaj transmis public de şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a insistat pentru modificarea priorităţilor Armatei: „În opinia mea, şi acest lucru l-am spus şi în bilanţ, dacă până acum prioritatea majoră a Armatei Române a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului naţional, din acest moment, acest obiectiv trebuie însoţit de unul nou, acela de ridicare continuă a capacităţii de reacţie a Armatei Române”. Traian Băsescu a arătat că acest nou obiectiv nu ţine de faptul că „România ar fi atacată de cineva”, dar când în estul şi nordul frontierelor noastre se petrec evenimente care au dus la pierderi teritoriale pentru un stat vecin, în favoarea Federaţiei Ruse, acest lucru nu poate lăsa nici conducerea politică a ţării şi nici Armata în afara unor reacţii. Potrivit şefului statului, prima reacţie a politicului şi Armatei Române trebuie să fie creşterea capacităţii de reacţie a Armatei. „Asta înseamnă alocarea unor resurse suplimentare, odată cu rectificarea bugetară şi o bună planificare, pentru anul 2015, în aşa fel încât, prin creşterea eficienţei financiare, Armata să îşi crească, consistent, capacitatea de reacţie”.

Basescu

Foto: Traian Basescu si… Amiralul „pensiilor militare”. Revenit in MAPN la conducerea personalului Statului Major General (J1). La vremuri noi… Tot noi! Poate va aduceti aminte de acest erou al „recalcularilor pensiilor militare”. A revenit pe functie „babana”, la Statul Major General.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress