Aeronave din NATO implicate în protejarea spaţiului aerian al României

24 de aeronave aliate sunt în această perioadă dislocate în România pentru misiuni de poliţie aeriană întărită sub comanda NATO. În acelaşi timp, aceste avioane de luptă desfăşoară antrenamente alături de aeronavele Forțelor Aeriene Române, contribuind la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

Germania a trimis în România şase avioane Eurofighter Typhoon care execută misiuni de poliţie aeriană întărită sub comanda NATO. Militarii germani s-au alăturat celor italieni şi americani prezenţi deja la Bazele Aeriene de la Feteşti şi Mihail Kogălniceanu. Alte opt aeronave Eurofighter Typhoon aparţin Forțelor Aeriene Italiene.

8 aeronave F-16 Fighting Falcon ale Statelor Unite ale Americii se află la Baza Aeriană Borcea. Alte două aeronave americane multirol F-35, cu tehnologie stealth au fost aduse în România pentru ca parte a forţei de răspuns NATO.

De la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii pot decola celebrele aeronave fără pilot MQ-9 Reaper. Aceste drone pot executa în spaţul aerian misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO.

Spaţiul aerian al României este supravegheat şi de avioanele de cercetare fără pilot care sunt staţionate în Italia. Este vorba de dronele Global Hawk ale Statelor Unite care execută misiuni de cercetare de la altitudini de peste 18.500 metri. Această aeronavă este operată de la sol de trei oameni, are o autonomie de peste 32 de ore şi este dotată cu mai multe radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

Portavionul Charles de Gaulle

Ministerul Francez al Forțelor Armate anunță participarea portavionului „Charles de Gaulle” la consolidarea poziției NATO, în Europa de Est. Misiunea sa este de a participa la sistemul de supraveghere și apărare aeriană al flancului estic al Alianței. Portavionul „Charles de Gaulle” se îndreaptă spre nordul Mediteranei unde va fi poziționat astfel încât să permită decolarea avioanelor în direcția României.

Din Marea Britanie pot ajunge în spaţiul aerian al României celebrele F-22 Raptor, aeronave cu tehnologie stealth.

În plus, aeronave de generaţia a V-a F-35 de la Baza Aeriană Amendola, din Italia, vor putea avea misiuni de luptă în zona României, dacă situaţia o cere. Toate aceste aeronave sunt coordonate de la Baza NATO de la Torrejon.

Foto coperta: Northrop Grumman

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*