Pentru prima dată 5 portavioane NATO însoțite de propriile grupuri de luptă participă la o operațiune în zona de acțiune a Alianței din Europa.
NATO marchează o premieră printr-o operațiune de amploare care demonstrează forța de care dispune Alianța: cinci portavioane însoțite de propriile grupuri de luptă execută manevre împreună în Atlantic, Mările Nordului și Mediterană. Potrivit Pentagonului, la operațiune participă forțe care includ grupuri de luptă formate în jurul portavionului francez Charles de Gaulle, portavionului italian Cavour, cel al Marinei Regale a Regatului Unit Regina Elisabeta și portavioanele George Bush și Gerald Ford din Marina Statelor Unite. Datorită efectivelor și navelor implicate manevrele au fost încadrate ca operațiune și nu ca exercițiu, aceasta nefiind inclusă în calendarul obișnuit al aplicațiilor NATO.
”Această operațiune le va oferi aliaților oportunitatea de a exersa coordonarea puterii de luptă critice în regiunea euro-atlantică și de a demonstra coeziunea și interoperabilitatea NATO. În plus, manevrele vor testa conceptele de descurajare și apărare ale NATO, în toate zonele geografice și zonele operaționale ale Alianței”, a declarat secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.
La operațiune participă și cea mai mare navă de luptă din lume, noul portavion american USS Gerald Ford și grupul său naval de luptă. Acest portavion cu propulsie nucleară folosește cele mai moderne tehnologii inclusiv un sistem de catapultare electromagnetică pentru decolarea eficientă a avioanelor. Construcția acestui uriaș al mărilor a ajuns la peste 13 miliarde de dolari, ceea ce face din portavionul american cea mai costisitoare navă construită vreodată.
”NATO își demonstrează în mod obișnuit coeziunea, coordonându-se cu mai multe capacități maritime internaționale simultan. Această oportunitate demonstrează angajamentul nostru ferm față de stabilitatea și securitatea zonei euro-atlantice și puterea capacității noastre colective. Cele cinci portavioane prezente în zona noastră de operare reprezintă o nouă oportunitate de a consolida abordarea privind apărarea aeriană și integrarea pe linia cooperării maritim-terrestre”, a precizat, referindu-se la operațune, șeful Comandamentului Maritim NATO, viceamiralul britanic Keith Blount, citat de Naval News.
Potrivit încadrării din Statele Unite, un grup de luptă constituit în jurul unui portavion este o forță operațională compusă din aproximtiv 7500 de militari, cel puțin un cuirasat, un distrugător purtător de rachete, cel puțin două fregate și portavionul cu aproximativ 65 de aeronave.