10 cele mai puternice țări din Europa după puterea militară

Conflictul din Ucraina a influențat clasamentul puterilor militare din Europa. Cu un nou război pe continent, țările europene au investit mai mult în propriile armate și capacități militare.

Primele trei pozițiții în topul puterilor militare europene sunt deținute de Marea Britanie, Rusia și Franța potrivit unui clasament realizat de Insider Monkey bazat pe indicii de putere militară calculat de portalul de specialitate Global Firepower, luând în calcul și procentul din produsul intern brut alocat de aceste țări pentru apărare în 2021.

Situată pe primul loc în acest clasament european, Armata Regatului Unit are o istorie lungă de intervenții militare de succes. Pe lângă capacitățile sale militare, Marea Britanie are și o industrie de apărare puternică, cu o serie de companii de apărare de top care oferă Regatului Unit tehnologii și echipamente avansate. A alocat 2,2% din PIB pentru apărare în 2021. Este pe primul loc în Europa în privința proiectării puterii la nivel global. Marea Britanie are două portavioane și 25 de baze militare în întreaga lume (fiind întrecută doar de Statele Unite).

Marina militară are la dispoziție 12 fregate, 6 distrugătoare și 10 submarine. Forțele aeriene au un arsenal de 663 de aeronave, dintre care 119 sunt avioane de luptă. În plus, armata sa operează 227 de tancuri și 215 tunuri de artilerie. Armata britanică are șase sateliți pe orbită începând din acest an.

Rusia este cea mai importantă superputere nucleară din lume, cu aproape 6 000 de focoase nucleare. Considerată înaintea războiului din Ucraina a doua putere militară din lume, după Statele Unite, rămâne pe primul loc ca putere de foc.

Rusia ocupă totuși locul al doilea din trei considerente: este în urma unor țări europene în ceea ce privește capacitățile de proiecție a puterii prin numărul de portavioane și baze terestre, economia sa este mai slabă decât a unora din țările din clasament, iar o mare parte din infrastructura sa militară este în curs de modernizare.

Pe locul 3 se clasează Franța, una dintre puținele țări care are capacitatea de a proiecta puterea la nivel global având un portavion, trei portelicoptere și zece baze militare. Țara găzduiește unele dintre cele mai avansate companii producătoare de armament, dintre care cea mai notabilă este Dassault Aviation SE.

Franța este, de asemenea, un membru cheie al NATO și joacă un rol important în eforturile de apărare colectivă ale alianței. Armata franceză participă în mod regulat la exerciții și operațiuni militare comune cu alte țări membre NATO, contribuind cu expertiza și resursele sale la misiunea alianței de a asigura securitatea și stabilitatea regiunii euro-atlantice.

Pe locul 4 se situează Italia. În ultimii ani, guvernul italian și-a mărit fondurile pentru apărare și s-a angajat să îndeplinească obiectivele NATO privind cheltuielile militare. Acest lucru a permis armatei italiene să continue să-și modernizeze și să-și îmbunătățească echipamentele și tehnologia.

Al cincilea loc aparține Germaniei. Este cea mai bogată țară din Europa, are una dintre cele mai sofisticate armate din lume și o industrie de apărare extrem de bine dezvoltată. Este devansată de alte țări europene în ceea ce privește numărul de militari, dar a început să se reînarmeze în urma războiului din Ucraina.

Pe următoarele locuri se situează în ordine Turcia, Spania, Polonia, Olanda și Suedia.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress