Scenariul din Kosovo pentru posibilul atac asupra Siriei

Franta sustine ce atacul cu arme chimice din apropiere de Damasc a fost executat de regimul sirian condus de Bashar al-Assad. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, citat de AFP, afirmă că toate dovezile arată că atacul din 21 august este in responsabilitatea liderului de la Damasc. Preşedintele Franţei a cerut „acces urgent al inspectorilor ONU” în zona atacului.
Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc pe 21 august la Damasc. O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar are nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. În plus, atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor.
Si Statele Unite au solicitat astazi accesul imediat al inspectorilor ONU în zona unde a avut loc presupusul atac. Cererea a fost formulata de secretarul de Stat american, John Kerry, intr-o discuţie telefonică, purtata astazi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de externe, Walid al-Moualem. Dacă regimul sirian nu are nimic de ascuns, atunci ar trebui să autorizeze accesul imediat al inspectorilor ONU, i-a transmis Kery omologului său sirian.

Damascul a reactionat astazi dupa ce Statele Unite au anuntat miscari de nave de lupta in Mediterana de est. Bashar Al-Assad avertizează Statele Unite că o intervenţie militară în Siria ar crea „o minge de foc care va cuprinde întregul Orient Mijlociu”. „O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Ar crea reacţii adverse şi o minge de foc care ar cuprinde întregul Orient Mijlociu”, a declarat Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor, citat de agenţia oficială SANA.
Regimul islamist de la Teheran, principalul aliat regional al Damascului, a avertizat Statele Unite că depăşirea „liniei roşii” printr-o eventuală intervenţie miliară în Siria va genera „consecinţe dure”.
Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista „o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. „Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată”, a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. „În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile”, insistă Ministerul rus de Externe.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice.
Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice” după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma „ştiinţific” utilizarea armelor chimice.

Consilierii pe probleme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama examinează posibilitatea folosirii atacului SUA în Kosovo, din 1999, ca un precedent în cazul unei eventuale intervenţii armate americane în Siria fără mandat din partea Naţiunilor Unite, după recentul atac de la Damasc în care se presupune că s-au utilizat arme chimice, notează, în ediţia sa de astăzi, ziarul „The New York Times„. În condiţiile în care este foarte probabil un veto din partea Rusiei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la o eventuală intervenţie militară externă în Siria, liderul de la Casa Albă încearcă să găsească o soluţie care să ocolească forul mondial, deşi el a avertizat că pentru acest lucru ar fi nevoie de o coaliţie internaţională solidă şi de justificare legală. În anul 1999, preşedintele Bill Clinton a folosit susţinerea NATO şi motivul necesităţii protecţiei populaţiei vulnerabile pentru a justifica 78 de zile de bombardamente aeriene asupra poziţiilor sârbe din Kosovo.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress