Siria in corzile internationale: analiza situatiei in evolutie.

Situatia din Siria a intrat in faza premergatoare unei interventii internationale. Mai mult decat atat, NATO are interese in regiune fiind vorba de Turcia unde taberele de refugiati (la frontiera cu Siria) sunt luate cu asalt iar razboiul dintre opozitie si fortele loiale lui Bashar al-Assad devine imprevizibil. Pe fondul revoltelor interne recentele din Siria, dovezi privind utilizarea armelor chimice incita la masuri internationale. Peste aceasta situatie delicata se suprapune si ofensiva etnicilor kurzi, numerosi in regiunea de granita cu Turcia si cu Kurdistanul Irakian. Pe de alta parte, Rusia are interese directe pentru portul Tartus (pe coasta Mediteraneeana a Siriei), al doilea port al Siriei, ca marime, dupa Latakia. Potrivit unui acord din 1971 cu Siria, Rusia poate utiliza aceasta baza navala. Peste toate acestea se suprapune Iranul, cu interese reale in zona. Atat ca implicare ideologica si religioasa cat si in ce priveste impunerea in regiune. Un demers istoric, de influenta iraniana, ce se lupta de ani de zile cu dorinta Turciei de a ramane un lider politico-diplomatic in regiune. Turcia, un aliat important din Alianta Nord-Atlantica. Si nu in ultimul rand, Israelul doreste sa controleze evolutia din Siria unde pe fondul revoltelor interne s-au impus, inclusiv cu suport specific militar, Hamas-ul si Hezbollah-ul.

Evolutii recente:

Presedintele american Barack Obama a convocat astazi echipa de securitate nationala, pentru a discuta despre modul in care se va reactiona la acuzatiile privind comiterea unui atac cu arme chimice de catre guvernul sirian saptamana aceasta, a anuntat un oficial de la Casa Alba, citat de France Presse.
„Presedintele s-a intalnit cu echipa sa de securitate nationala in aceasta dimineata pentru a discuta despre acuzatiile privind atacul cu arme chimice comis de guvernul sirian in Siria in cursul acestei saptamani”, a explicat oficialul. El a precizat ca Obama a ordonat serviciilor sale de informatii sa „adune fapte si probe pentru a stabili ce s-a intamplat in Siria”.
„Odata ce am verificat toate informatiile, presedintele va lua o decizie avizata cu privire la maniera de raspuns”, a insistat el.
Potrivit acestui oficial, Casa Alba are „o paleta de optiuni pe masa”. „Vom actiona intr-un mod bine gandit, pentru a lua decizii in conformitate cu interesele noastre nationale, precum si cu evaluarea noastra cu privire la ce se poate face pentru a avansa in obiectivele pe care le avem in Siria”, a adaugat el.
Ieri, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat ca Pentagonul mobilizeaza armata pentru o eventuala interventie militara impotriva Siriei. El a mai precizat ca oficialii americani au pregatit o serie de „optiuni” pentru Barack Obama, in cazul in care acesta decide sa atace regimul de la Damasc.
O eventuala interventie a armatei americane ar veni ca urmare a unor zvonuri legate de folosirea de catre regimul sirian a armelor chimice, intr-o actiune in care si-au pierdut viata numeroase persoane.
Marina SUA a trimis deja in Marea Mediterana un al patrulea distrugator echipat cu rachete de croaziera. Cele patru distrugatoare, Gav, Barry, Mahan si Ramage, sunt echipate cu rachete de tip Tomahawk.
Potrivit BBC, citat fiind secretarul american al apararii Chuck Hagel, Statele Unite isi vor plasa forte navale suplimentare mai aproape de Siria. Pentru situatia in care presedintele Barack Obama va ordona actiuni militare impotriva regimului de la Damasc.

Pozitia Iranului:

Evolutie SiriaIranul, principalul aliat regional al Siriei, atribuie atacul cu arme chimice de la Damasc insurgenţilor subordonaţi opoziţiei, avertizând Statele Unite să nu intervină militar, relatează France Presse.
„Suntem foarte preocupaţi de informaţiile referitoare la utilizarea armelor chimice în Siria şi condamnăm ferm folosirea acestui tip de armament. Există dovezi că grupuri teroriste au comis acest atac”, a declarat Abbas Araghchi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.
„Nu există nicio aprobare internaţională pentru o intervenţie în Siria. Transmitem un avertisment în legătură cu orice acţiune sau chiar declaraţie în acest sens, care nu ar face decât să intensifice tensiunile în regiune. Sper că liderii de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu intra într-o situaţie periculoasă”, a atras atenţia oficialul iranian.
„Declaraţiile provocatoare ale liderilor americani şi trimiterea de nave militare nu contribuie în niciun fel la rezolvarea problemelor, ci fac şi mai periculoasă situaţia din regiune. Criza din Siria nu are o soluţie militară, se poate rezolva doar prin mijloace paşnice şi prin dialog”, adaugă oficialul de la Teheran.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu peste 1.000 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. La rândul său, regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice la Damasc.
Pentagonul deja a început mobilizarea forţelor în apropierea Siriei, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, sugerând că se pregăteşte o eventuală intervenţie militară în această ţară.
Potrivit BBC, aliatul Siriei în regiune, Iranul, a apreciat ca „regretabilă” uciderea şi rănirea cu substanţe chimice a unui număr mare de oameni din Damasc. Preşedintele iranian Hassan Rouhani a condamnat ferm folosirea de astfel de arme, pentru că Iranul însuşi a fost victima armelor chimice în timpul războiului cu Irakul. Chiar dacă nu a învinovăţit explicit nicio parte implicată în conflictul din Siria, anterior Teheranul i-a acuzat pe rebeli de atacuri cu agenţi chimici de luptă.

Ce spun Natiunile Unite:

Inaltul reprezentant al Naţiunilor Unite pentru dezarmare, Angela Kane, se află la Damasc, în încercarea de a obţine de la autorităţile siriene permisiunea ca echipa de experţi ONU, aflată deja în Siria, să viziteze locul unui presupus atac cu arme chimice. Guvernul sirian a negat că ar fi făcut uz de astfel de arme împotriva populaţiei civile din Ghouta. Pe de altă parte, televiziunea de stat a informat că soldaţi guvernamentali care au pătruns într-un teritoriu controlat de rebeli într-o suburbie a Damascului au descoperit agenţi chimici. Conform postului de televiziune, unii dintre soldaţii care au intrat în nişte tunele au simţit că se sufocă.

Informatii neconfirmate:

Potrivit Euronews, două rapoarte, unul francez şi unul israelian, susţin că rebelii sirieni sunt instruiţi şi conduşi către un asalt asupra Damascului de către comandouri iordaniene, israeliene şi americane. Conform celor două surse, un prim eşalon, de circa 300 de oameni, a trecut din Iordania în Siria pe 17 august, urmat de a doua unitate, pe 19 august. Contingentele au ajuns până la Ghouta, ceea ce ar putea susţine acuzaţiile că regimul sirian a făcut uz de arme chimice, în această suburbie a capitalei. Preşedintele Bashar al-Assad a negat categoric că ar fi folosit gaze paralizante, însă în trecut a ameninţat că va recurge la ele dacă rebelilor li se vor alătura „invadatori străini”, care vor ameninţa Damascul.

Pozitia Germaniei:

Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a confirmat sâmbătă opoziţia faţă de o intervenţie militară în Siria, în pofida acuzaţiilor recente de utilizare a armelor chimice de către forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad, informează agenţia spaniola EFE.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat sâmbătă că executivul respinge ‘calea unei soluţii militare’ în această ţară din Orientul Mijlociu şi mizează pe soluţionarea politică.
Noi nu credem că aceasta se poate rezolva militar, din afară, ci doar prin găsirea unei soluţii politice în Siria, a explicat purtătorul de cuvânt.
De asemenea, relatează EFE, cancelarul german a salutat sâmbătă disponibilitatea Rusiei ca o comisie internaţională independentă să ancheteze pe teren ultimul atac cu arme chimice al trupelor loiale lui Assad, care este posibil să se fi soldat cu moartea a o mie de persoane, potrivit rebelilor care luptă contra guvernului.

Atitudinea Frantei:

Potrivit France Presse, toate informaţiile arată că regimul sirian a comis un atac cu arme chimice, zilele trecute, la Damasc, afirmă ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, aflat în vizită în Cisiordania.
„Toate informaţiile de care dispunem arată că la Damasc a fost comis un atac cu arme chimice şi că la originea acestuia este regimul Bashar Al-Assad”, a continuat Fabius, deşi Statele Unite şi ONU au comunicat că deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă în Siria a avut loc un atac cu arme chimice.
„Informaţiile pe care le avem demonstrează că masacrul chimic a fost atât de grav încât nu putem rămâne pasivi, ci trebuie să avem o reacţie puternică”, a spus el, conform AFP.
Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice la Damasc. „O unitate a armatei siriene a fost încercuită în zona Jobar din Damasc, iar teroriştii au utilizat arme chimice”, anunţă Televiziunea de stat siriană, subordonată regimului. „Numeroşi militari se numără printre persoanele care s-au asfixiat în cartierul Jobar”, situat la periferia capitalei siriene, precizează postul public de televiziune.
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu peste 1.000 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.

Pozitia IMPORTANTA a Rusiei:

Rusia a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. „Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată”, a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. „În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile”, insistă Ministerul rus de Externe.

Analiza situatiei:

Cu siguranta ca Bashar Al-assad este constient de faptul ca evolutia este urmarita de principalii actori internationali. In acest context este greu de crezut ca liderul de la Damasc a ordonat utilizarea armelor de distrugere in masa. Pozitia Rusiei este probabil mai aproape de adevar: un act criminal planuit inainte, un act provocator al opozitiei siriene. De ce oare pana acum Armata Siriana nu a utilizat armele chimice? De ce tot ce s-a intamplat a fost imediat filmat si folosit ca material de propaganda?
Interesele Statelor Unite? – Plasarea unor baze in „coasta Iranului” si eliminarea ultimei baze navale rusesti din regiune. Din punct de vedere logistic, ca si actiuni terestre, bazele din Irak si mai ales din Kurdistanul Irakian vor sustine orice actiune a trupelor de uscat.
Rusia nu va accepta ca un aliat regional strategic (Siria) sa fie controlat de Statele Unite. Tartus este ultima baza militara ruseasca in afara fostei Uniuni Sovietice, singurul sprijin logistic pentru marina militara ruseasca in regiune. In lipsa acestei baze navale, crucisatoarele rusesti trebuie sa se intoarca in Marea Neagra, prin stramtorile controlate de Turcia, pentru realimentare si aprovizionare (cu exceptia navelor alimentate prin fuziune atomica).
Siria este probabil „ultima reduta” a Armatei Rosii… Statele Unite doresc sa se impuna si sa se „reaseze” geostrategic prin implicarea in Siria. Israelul va sustine acest demers in timp ce Iranul, aliatul strategic al Siriei, se va opune vehement.

Siria si Romania:

Relatiile romano-siriene sunt istorice. Prima tipografie din Siria, cea de la Alep, a ajuns cu sprijinul mitropolitului Antim Ivireanul. Un efort recunoscut de toti sirienii si atribuit Romaniei.
Important este ca sunt mii de cetateni romani „traitori” in Siria, este vorba in principal de conationalele noastre casatorite cu cetateni sirieni. In plus, foarte multi cetateni sirieni au emigrat in Romania si sunt in prezent cetateni romani cu rude in Siria natala. In acelasi context se pare ca „teroristul numarul unu” Omar Haissam este o sursa „bogata” de informatii pentru situatia din Siria. Cu atat mai mult cu cat „extragerea” lui Haissam din Siria nu a fost precizata ca si informatii de operatie. Ceea ce lasa loc de intepretari: a ajuns in Romania cu „plasarea” lui in custodia noastra de catre liderii de la Damasc sau de catre opozitia care a ajuns sa controleze inchisoarea in care se afla Haissam. Oare ce s-a dat in schimbul lui (poate nu gratuit): arme sau transport de arme de la alte „puteri” catre opozitia siriana? De ce Haissam este in acest moment interogat de ofiteri NATO? De ce este mai pazit decat orice alt detinut? Sa nu ne amagin ca SIE si Brigada Antiterorista din SRI il protejeaza doar pentru trecutul legat de „rapirea jurnalistilor”…

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*