Armată

Velierul Mircea a revenit acasa, in Portul Constanta

Velierul Mircea, octogenara navă şcoală a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, a revenit joi, în Portul Constanţa, după un voiaj internaţional de 2.400 de mile marine, pe parcursul căruia 186 de cadeţi români şi germani au absolvit stagiul final de practică, fiind declaraţi navigatori cu acte în regulă.

Prezenţi pe cheul bazei navale din Portul Constanţa, comandantul Flotei, contraamiralul de flotilă Daniel Căpăţână, şi directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAMP), Dan Tivilichi, le-au urat bun sosit viitorilor ofiţeri de marină, după ce comandantul marşului, comandorul Gabriel Moise, a prezentat raportul voiajului.

Bricul Mircea la marsul 38

Potrivit comandorului Gabriel Moise, pe parcursul celui de-al 38-lea marş internaţional de practică a cadeţilor, echipajul Navei Şcoală Mircea a străbătut cinci mări – Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Adriatică şi a făcut escale în trei porturi (Pireu-Grecia, Tivat-Muntenegru şi Bari-Italia), parcurgând un itinerar de 2.400 de mile marine, „în timpul căruia cadeţii români şi germani au avut ocazia să cunoască marea şi viitoarea profesie de navigator într-un mod tradiţional, învăţând atât valorile camaraderie, la bordul velierului istoric, cât şi asprimea vieţii din marina militară”.

„Instructorii de la bordul navei au transmis viitorilor marinari cunoştinţele de bază necesare pentru a fi parte a unui echipaj, dar şi respectul şi profesionalismul de care aceştia trebuie să dea dovadă în viitoarea carieră militară, pe care şi-au ales-o, iar în urma absolvirii stagiului de practică, au susţinut colocviul final, în timp ce traversau strâmtoarea Dardanele, a afirmat comandorul Gabriel Moise.

La rândul său, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, comandor. ing. conferenţiar Octavian Tărăbuţă, a declarat că cei aproximativ 200 de membri ai echipajului, instructori şi cadeţi, au avut, pe parcursul voiajului internaţional de practică, şi misiunea de a reprezenta ţara noastră şi de a consolida statutul velierului istoric Mircea, de ambasador onorific al României pe mările şi oceanele lumii, pe care nava-şcoală îl profesează cu graţie de 79 de ani, timp în care a format zeci de promoţii de navigatori pentru marina militară şi comercială.

Nava Şcoală Mircea, care se află de aproape opt decenii în slujba învăţământului românesc de marină, este un velier clasa A, de tip bark, cu trei arbori (catarge), înălţimea de 44 de metri şi 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi, pentru propulsie cu ajutorul vântului. Nava a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval ‘Blohm & Voss’ din Hamburg, Germania. Din seria sa mai fac parte navele surori ‘Eagle’ – SUA, ‘Gorch Fock I’ – Germania, ‘Gorch Fock II’ – Germania şi ‘Sagres’ – Portugalia.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress