Ucraina dorește ca Rusia să participe la o viitoare reuniune internațională pentru pace

După summitul global de pace din Elveția, din luna iunie, Ucraina dorește ca Rusia să participe la o viitoare reuniune internațională pentru pace. Potrivit unui sondaj de luna trecută aproape jumătate (49%) dintre locuitorii din centrul Ucrainei ar accepta începerea negocierilor oficiale de pace cu Rusia, în timp ce doar 35% dintre oamenii din vestul țării măcinate de război sunt pregătiți pentru acest lucru. Potrivit Ukrainska Pravda 60% dintre locuitorii din sud cred că a venit timpul negocierilor oficiale cu Rusia, ceea ce este cu aproape 16% mai mare decât media pentru Ucraina. Doar în iulie, Rusia și-a consolidat câștigurile teritoriale în estul Ucrainei, preluând controlul pe aproape 200 de kilometri pătrați, potrivit unei analize AFP citate de Kyiv Post. Radu Dobrițoiu are informații despre viitorul summit de pace pentru Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat mai multor media franceze, între care şi Agenția France Presse, că „întreaga lume”, inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace. „Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune”, a spus liderul de la Kiev.

Moscova a declarat că aşteaptă detalii suplimentare despre acest summit înainte de a decide dacă va participa sau nu, dar a susţinut că actualul guvern de la Kiev nu este un interlocutor legitim. Zelenski a făcut apel la China să exercite presiuni asupra aliatului său rus pentru a pune capăt războiului, care afectează ţara sa de doi ani şi jumătate, ceea ce Beijingul, cel puţin în mod public, nu a făcut-o până acum.

Potrivit Occidentului, Beijingul – sprijinind Rusia pe plan economic – ajută maşinăria industrială rusă să facă tranziţia către o economie de război, furnizându-i componentele de care Moscova duce lipsa pentru fabricile sale de armament ca urmare a sancţiunilor occidentale, transmite Agerpres.

Autorităţile chineze nu au condamnat niciodată invazia rusă, în timp ce îşi proclamă sprijinul pentru integritatea teritorială a tuturor ţărilor din lume, inclusiv a Ucrainei.
Zelenski a criticat, din nou, timiditatea aliaţilor săi occidentali, reproşându-le că i-au interzis să folosească în mod liber armele livrate pentru a lovi ţinte militare de pe teritoriul rus, unde armata Moscovei poate acţiona cu impunitate pentru a bombarda Ucraina.

„Este o provocare majoră faptul că nu putem folosi arme (occidentale), deoarece avem nevoie să oprim inamicul”, a spus el, adăugând că „lucrează din greu” pentru a-şi convinge aliaţii să îl lase să utilizeze aceste arme aşa cum consideră armata ucraineană.

Kievul a organizat în iunie în Elveţia un summit pentru pace la care au participat circa 90 de ţări, în principal aliate. Rusia a fost exclusă, iar China, ţară cu greutate diplomatică şi apropiată de Moscova, a refuzat să participe.

Recent, Ucraina a anunţat că va elabora un plan până în luna noiembrie care să servească drept bază pentru viitorul summit, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a pus drept condiţie pentru discuţii ca Ucraina să se retragă de pe teritoriile anexate de Rusia în septembrie 2022 şi să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO, revendicări inacceptabile pentru ucraineni şi Occident.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*