Situația din Ucraina

Rusia înregistrează pierderi majore în timp ce încearcă să încercuiască forțele ucrainene într-o zonă strategică la Avdiivka. Luptele în sudul și estul Ucrainei, în jurul fluviului Nipru, în vecinătatea orașului Bakhmut și în regiunea Zaporojie.

Luptele intense continuă în orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, după ce forțele ruse au lansat în zonă o nouă ofensivă susținută de blindate grele, artilerie și elicoptere de atac la începutul acestei săptămâni. Prin aceste manevre, Moscova pare să încerce să încercuiască și să blocheze într-o zonă restrânsă forțele Ucrainei, dar există indicii că Rusia a suferit deja pierderi semnificative pentru a obține în cel mai bun caz câștiguri modeste.

„Ne menținem terenul”, a scris președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe X, fostul Twitter. „Curajul și unitatea ucrainene vor determina cum se va încheia acest război”.

Primele rapoarte că unitățile ruse lansau o nouă ofensivă în Avdiivka au venit pe 10 octombrie. Orașul este o suburbie a Donețk, capitala regiunii cu același nume din estul Ucrainei. Manevrele rusești continuă și astăzi. Există rapoarte că Rusia a pierdut deja un număr mare de tancuri, artilerie și personal în noua ofensivă de la Avdiivka, transmite portalul The War Zone.

„Forțele ruse nu au finalizat încercuirea operațională a așezării și probabil se vor lupta să facă acest lucru dacă aceasta este intenția lor”, evaluează situația Institutul pentru Studiul Războiului pe baza informațiilor open din surse deschise. „Avdiivka este, de asemenea, un bastion ucrainean bine fortificat și apărat, ceea ce va complica probabil capacitatea forțelor ruse de a aborda îndeaproape sau de a captura pe deplin așezarea.”

Luptele continuă și în diverse alte părți din sudul și estul Ucrainei, inclusiv în jurul fluviului Nipru, în vecinătatea orașului Bakhmut și în regiunea Zaporojie.

Țările occidentale continuă demersurile pentru transferul de aeronave F-16 către Forțele Aeriene Ucrainene. La cea de-a 16-a întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina condus de, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că Statele Unite, Danemarca și Țările de Jos colaborează pentru a livra avioanele Ucrainei. Instruirea piloților în SUA va începe în săptămânile următoare.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress