Armată

Sisteme moderne anti-aeriene pe flancul de est al NATO

Parte a Grupului de luptă al NATO din ţara noastră, sistemul de apărarea antirachetă MAMBA asigurat de Armata Franţei va fi operaţional pe teritoriul României până la data de 15 iunie, fiind deservit de un efectiv de 100 de militari specializaţi în radiolocaţie şi apărare anti-aeriană. Elemente ale acestui modern sistem anti-rachetă au ajuns deja în Dobrogea. Sistemul va avea un lansator cu mai multe rachete și va fi conectat la un centru de comandă, pentru a identifica și intercepta pentru a distruge orice avion, rachetă sau dronă care intră fără autorizație în spațiul aerian al României.

Principalele componente ale sistemului sunt racheta interceptor Aster 30 cu rază de acţiune de peste 100 de kilometri și radarul multifuncțional Arabel. MAMBA poate opera într-un mediu de război electronic și este interoperabil cu alte sisteme de apărare aeriană NATO.

Potrivit site-ului Alianţei Nord-Atlantice, într-un efort colectiv, mai multe state aliate participă cu aeronave de luptă şi sisteme anti-aeriene pentru a creşte postura defensivă pe flancul de est al Alianţei după ce Federaţia Rusă a invadat neprovocat Ucraina.

Separat de sistemul francez desfăşurat în România, Germania şi Olanda au amplasat baterii Patriot în Slovacia şi Statele Unite ale Americii au trimis două baterii Patriot în Polonia, luna trecută.
România are deja instalată o unitate Patriot de ultimă generaţie din luna septembrie 2020. Alte trei sisteme ar urma să intre în dotare până la finalul acestui an. Restul până la șapte baterii până în 2026. Sistemul de apărare anti-aeriană Patriot este cea mai mare și scumpă achiziție militară făcută vreodată de România – 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme cu rachete sol-aer. Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre.

Al doilea bastion de pe flancul estic, Polonia, a anunţat că achiziționează încă 6 sisteme Patriot. În 2018, Polonia a semnat un acord cu Statele Unite pentru livrarea a două baterii Patriot care vor deveni operaţionale în acest an.

Sursa foto: captura Youtube.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*