Ceea ce s-a întâmplat la Caracal ne-a răvăşit pe toţi. Pe toţi românii… Fie ei în ţară sau în diaspora. Până acum două zile România era o ţară sigură. O ţară în care puteai merge liniştit pe stradă; pe lumină diurnă sau chiar şi noaptea. Nu-ţi făceai griji pentru copii, copile sau soţie. Ceea ce s-a întâmplat la Caracal trebuie să ne atragă tuturor atenţia. Vorbim de Caracal (o urbe cu 35.000 locuitori) şi nu de capitala drogurilor… CARACAS.
Despre poliţia naţională nu voi scrie. În afară de şefi care au salarii şi avantaje, cei de la baza sistemului sunt prost plătiţi şi prost echipaţi. Sunt mai prost plătiţi şi echipaţi chiar şi decât poliţia locală (foştii gardieni publici). Înainte de 1990 după o conversaţie înregistrată de aproape 20 de minute, apel primit de la victimă, Miliţia identifica în cel mult 6 ore locul de unde s-a sunat. Fără STS, fără aparatură şi mijloace/metode de localizare. Miliţia avea comandanţi, avea experţi, avea curaj, avea experienţă, avea salarii, avea echipamente. Înainte de 1990 Miliţia ar fi mobilizat în câteva ore efective impresionante nu doar din judeţ ci şi din capitală şi din judeţele adiacente. Nu sunt un nostalgic. Dar asta e realitatea… Poliţia Română este extrem de politizată. Ceea ce, din fericire nu se întâmplă ÎNCĂ la acelaşi nivel în Armata României. Şi de imaginea poliţiei constat că se ocupă domnul Ciocan care apare cu fireturi şi eghileţi, uniformă cu grade, la posturi de televiziune.
Şi ajungem pe firul logic la STS.
Aşa cum scrie Cristian Tudor Popescu:
„Un copil a chemat statul român în ajutor. Nu o dată, de trei ori. Se afla în primejdie de moarte.”
O tragedie greu de explicat şi mai ales greu de înţeles într-o ţară europeană, în 2019. Nu voi scrie în continuare despre poliţie şi procuratură. Voi vorbi despre militari pe care ştiţi că îi respect enorm şi îi susţin având sufletul alături de ei, cu respect total pentru militarii activi şi în rezervă.
Şeful STS: 6 terenuri şi 4 case
Un domn general-locotenent… Pentru mine orice grad militar impune respect fiind la rându-mi ofiţer în rezervă, absolvent de şcoală militară.
Şeful STS, cel care a evitat până acum să dea ochii cu opinia publică, deţine grade, decoraţii şi averi pe care fără a le comenta doresc să le fac cunoscute.
Sunt date publice, respectiv declaraţia de avere a directorului STS. O declaraţie de avere pe care o puteţi consulta integral AICI. Potrivit declaraţiei de avere a şefului STS: 6 terenuri şi 4 case.
CV-ul comandantului STS
O biografie care nu iese neapărat în evidenţă. Nimic ieşit din comun. Cu toate acestea, fără a ieşi în evidenţă în vreo misiune ca militar, are cinci decorații, printre care și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Şi citez aici site-ul Global Defense News. Directorul STS nu a fost în misiuni de luptă, nu a comandat batalioane în Afganistan sau Irak şi nici măcar în Kosovo sau Bosnia. Cu toate acestea este „un erou” decorat în grad de cavaler.
Un CV scurt şi lipsit de elemente care ar putea ieşi din comun. Nu se deosebeşte cu mult nici măcar de CV-ul unui civil care s-a ţinut de carte şi a studiat. Un CV pe care îl puteţi citi integral AICI. Felicitări domnului comandant al STS pentru dedicaţia pentru studiu. Dar nu cred că asta îl recomandă pentru gradul de general cu 3 stele şi 5 (cinci) decoraţii. Este opinia mea pe care o prezint cu respect pentru orice haină militară.
Lipsa de reacţie a STS
Nu voi insista dar cred că o reacţie rapidă şi concretă a STS în localizarea apelului tinerei care suna disperată la 112 ar fi salvat viaţa acestui copil. Pe scurt: STS nu a reuşit să localizeze punctul de unde s-a sunat, locul de unde tânăra apela autorităţile statului pentru a fi salvată de la moarte. Nu intru în explicaţii, detalii tehnice. Pur şi simplu STS a fost ineficient.
Ineficienţa STS impune o demisie sau chiar mai multe demisii. Din păcate, în România nu avem un sistem de tipul „îţi pierzi pensia” pentru abateri grave, aşa cum se întâmplă în mai multe state din SUA. Dar chiar şi în aceste condiţii, comandantul STS, general cu 3 stele, îşi putea da demisia de onoare. Ar fi trecut în rezervă cu o pensie greu de atins chiar şi de un general cu misiuni de luptă în Afganistan sau Irak. Directorul STS a preferat însă să „împingă” în faţa opiniei publice un ofiţer de relaţii publice. Acesta, la rândul său, ineficient şi lipsit de deschidere atât la întrebări cât şi la colaborarea cu presa.
Ministrul Gabriel Leş susţine trecerea STS la MAPn
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, susţine că trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea MApN este unica soluţie pentru reformarea acestei structuri, arătând că în ministerul pe care-l conduce există şi infrastructura, dar şi resursa umană specializată de a „aduce în parametrii optimi” sistemul de urgenţă 112.
„În 2007, Bruxelles-ul deschidea împotriva României procedura de infringement pentru lipsa localizării pe sistemul de urgenţă 112. În ianuarie 2009 problema părea rezolvată prin implementarea mecanismului de către o companie privată. În 2014, avionul SMURD se prăbuşeşte în Apuseni, iar eşecul de a localiza în timp util aeronava se soldează cu decesul a doi membri ai echipajului. În 2019, sistemul de urgenţă 112 eşuează încă o dată lamentabil, cei însărcinaţi cu operarea nefiind capabili să localizeze apelantul. Mai exact, STS a transmis o arie în Apuseni şi alte trei locaţii greşite. Rezultatele le cunoaştem: o tragedie teribilă ce nu poate rămâne fără urmări”, a scris ministrul Gabriel Leş pe Facebook.
Tehnologie 112 oferită GRATUIT de Uniunea Europeană
Asociația europeană a numărului 112: Autoritățile române care gestionează 112 au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită.
„Fiind Asociația care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa, suntem foarte dezamăgiți că aflăm că una dintre victime a sunat de 3 ori la 112, vecinii au apelat de asemenea la 112, dar poliția a intervenit doar a doua zi. 3 locații au fost furnizate greșit. Nu este pentru prima dată când în România s-au produs probleme serioase de localizare care au pus viața cetățenilor în pericol.”, au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții EENA, asociație neguvernamentală care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa.
Totul este tardiv
Comentarii, opinii, păreri… Dar totul este tardiv astăzi, 27 iulie, anul de graţie 2019. Suflete oprite abrubt. Tinere ucise în mare parte prin indiferenţa unor instituţii.
„Un copil a chemat statul român în ajutor. Nu o dată, de trei ori. Se afla în primejdie de moarte.”
Când a prins un telefon, când a avut ocazia, victima nu şi-a sunat părinţii. A sunat la autorităţile statului. A apelat serviciul 112 comandat de acest domn care are în declaraţia de avere 6 terenuri şi 4 case.