Romanii + SUA pot invinge NATO

Unul dintre cei mai importanti generali activi ai Armatei Romaniei m-a onorat cu prezenta in studioul Radio Romania Actualitati la emisiunea Euroatlantica. Asa cum il cunosc, de aproape 15 ani, generalul-maior Nicolae Ciuca a adus informatii dar si exclusivitati, dovedind pricepere si in domeniul comunicarii, cu aceeasi diplomatie pe care am cunoscut-o prima data cand ii luam interviuri in Albania si Kosovo. Parte dintre aceste informatii le regasiti pe site-ul Radio Romania Actualitati dar exista si ceea ce noi, jurnalistii, denumim, date „off the record”. M-a suprins prin detasarea cu care mi-a prezentat reusita militarilor romani intr-un exercitiu de anvergura al NATO care inca se desfasoara in Germania: „Combined Resolve 2”. In aceasta aplicatie militara, potrivit scenariului impus, trupele romanesti alaturi de cele americane (de fapt un batalion specializat) au reprezentat „dusmanul NATO”, tabara opusa (OPFOR). O sarcina dificila pentru care sunt desemnati de obicei cei mai buni militari. Pentru ca provocarea, fie si simulata, trebuie sa fie maxima. Si trupele romanesti au castigat „lupta” simulata. Cu tancurile TR-85, cu MLI-uri, cu subunitati de infanterie, cu componente ale Brigazii de informatii, avand alaturi un batalion american, militarii romani au obtinut rezultate neasteptate. Intr-o lupta inegala – cum spuneam simulata – cu toate celelalte trupe participante la exercitiu. Din pacate nu va pot da informatii „din teren”, date despre proceduri si manevre inteligente utilizate de unitatile romanesti, de ceea ce au aplicat infanteristii romani cu blindatele aflate in dotare. Ce va pot spune: am ramas impresionat de ceea ce au reusit fortele terestre romanesti la acest exercitiu din Germania. O aplicatie planificata din timp, gandita si echilibrata ca date tactice si de actiune, cu un sprinjin important din partea Brigazii de informatii de la Buzau. Informatiile recente ma fac mandru ca sunt roman, ca sunt un ofiter rezervist al Armatei Romaniei, ca nu avem o armata de „mucava”. Si… asa cum apreciam intr-un alt articol… este clar ca „diamantul” din compunerea Armatei Romaniei ramane Brigada de Informatii, cea care este legata ombilical in primul rand de fortele terestre, rubinele Reginei… Imi mai doresc un singur lucru: la aceste diamante si rubine sa adaugam cat mai repede o componenta aeriana de lupta, moderna si bine echipata cu armament.

Dupa emisiune am incercat sa mai aflu informatii despre prezenta romaneasca la Combined Resolve 2… Din Germania. Generalul Ciuca a fost „zgarcit” cu date concrete, modest si evaziv in mare masura in privinta reusitei – spun eu de proportii – a trupelor terestre romane. Isi iubeste camarazii, isi iubeste tara… Este generalul aflat permanent „cu fata spre trupe”. El este de fapt Armata Romaniei cea pe care ne-o dorim. O Armata modesta „la presa”, eficienta pe campul de lupta.
Bref: in exercitiul din Germania un detasament romanesc (aproximativ 300 de militari), cu TR85, MLI-uri… Cu o strategie unica si evaziva, cu un sprijin esentiat in materie de intelligence din surse proprii si reale (romanesti) furnizate de „luptatorii din umbra” ai celebrei Brigazi de informatii (formata de generalii Medar si Foca), alaturi de un batalion specializat al Statelor Unite… Trupele romanesti au invins NATO! Intr-o simulare, bineinteles, intr-o aplicatie de proportii insa. Deja au aparut legende in randul trupelor americane si in NATO despre „celebrul” tanc TR85 romanesc. Bizonul, foarte zgomotos in general, nu a putut fi perceput inainte de „asaltul” final al exercitiului. Brigada de informatii a lucrat perfect – experienta de colaborare din Irak si Afganistan si-a spus cuvantul – cu batalionul american „aliat” al romanilor. Francezii, austriecii si polonezii incercau sa obtina informatii prin satelit, georgienii erau cu lunetistii plasati peste tot in timp ce artileria Ungariei ii pandea pe romani si pe americani…

TR85 GermaniaPotrivit Comandamentului Aliat al NATO:
„Training on the scale of Combined Resolve-II allows these nations to test these standard operating procedures in near combat like scenarios”.
„We work very close with the U.S. troops and have a lot of friends in the U.S. Army. Training together is great because we can verify our standard operational procedures, which are very much the same,” said Romanian TF Group Commander Col. Adrian Popescu, commander of 300th Infantry Mechanized Battalion, Galati, Romania”.
Acelasi colonel Adrian Popescu din emisiunea Euroatlantica, unde a intrat in direct. Nu este un „mester” al cuvintelor dar in linia intai a facut minuni.

„Surclasate” de militarii romani cu TR 85… M109 Paladins. Prima data in Europa… „Detronate” de tanchistii romani.

Peste acest exercitiu care a dovedit o capacitate operationala efectiva si aplicata din partea Fortelor Terestre ale Romaniei… Avem nevoie urgent de cel putin doua escadrile de avioane multirol care sa inlocuiasca aeronavele MIG 21 Lancer. Avem nevoie de mai multi bani pentru aparare… Avem nevoie de o planificare multianuala de inzestrare si de adaptare pentru Armata Romaniei.

Suchen.. Suchen… Dar nu au gasit nimic 😀

Exercitiul NATO din Germania a scos in evidenta ca o armata experimentata si „utilizata” permanent in teatre de operatii, alaturi de un aliat de anvergura cum sunt Statele Unite, reprezinta cea mai eficienta bariera militara pe flancul de est al Aliantei. Este insa necesar ca „parcul de tehnica” al Armatei Romaniei sa fie permanent modernizat si inzestrat, sa nu se bazeze doar pe ceea ce are in prezent cantitativ (ca de exemplu) Brigada 81 Bistrita, sa se regandeasca politica de aparare intr-o maniera de interoprabilitate permanenta intre cele 3 categorii de forte, toate unitatila terestre sa fie sprijinite de S2-J2 si de Brigada de informatii prin tehnica si sustinere militara, unitatile terestre de blindate sa fie sustinute intr-o maniera de „joint operations” cu suport aerian de lupta si de artilerie de camp. Brigada 282 trebuie finantata si inzestrata, Divizia 2 si Brigazile de informatii (Buzau) si cea pentru operatii speciale (Tg. Mures) trebuie finantate si echipate, antrenate permanent.

Foto de la exercitiu de la Fortele Terestre Romane

Exercitiu 1

exercitiu 2

exercitiu 3

exercitiu 5

exercitiu 6

exercitiu 8

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress