Republica Moldova sprijinită de Garda Națională a Carolinei de Nord

Mărginită la nord, est și sud de Ucraina și la est de România, Republica Moldova este asociată cu Carolina de Nord în cadrul Programului de Parteneriat al Departamentului de Apărare al Gărzii Naționale – o relație de durată care se întinde de mai bine de un sfert de secol.

Cu un război brutal care se desfășoară în Ucraina vecină și cu atenție față de acțiunile agresive ale Federației Ruse, democrația est-europeană a Republicii Moldova își întărește rapid apărarea și caută ajutor la Garda Națională a Carolinei de Nord. În ultimii ani Statele Unite ale Americii au dezvoltat un program de parteneriat prin care țările din estul Europei au fost alocate gărzilor naționale din statele americane. Spre exemplu România cooperează pentru pregătirea militară cu Garda Națională din Alabama, în sprijinul Ucrainei a venit Garda Națională din California care continuă pregătirea cu militarii din țara vecină, în timp ce în sprijinul Republicii Moldova a venit Garda Națională din Carolina de Nord.

În cadrul acestui amplu proiect de colaborare, generalul Daniel Hockanson, comandantul Gărzii Naționale din Carolina de Nord a vizitat Republica Moldova unde a transmis un mesaj clar de susținere din partea Statelor Unite:

”Suntem aici să vă sprijinim cu tot ce putem. Vă vom ajuta să vă îmbunătățiți siguranța și securitatea”.

Comandantul american a discutat cu soldații moldoveni care au participat la programul rotațional de instruire din Statele Unite cu echipa de luptă a Brigăzii 30 Blindate a Gărzii din Carolina de Nord.

”În lumina evenimentelor actuale, Moldova vede importanța critică a propriilor capacități de apărare a independenței și suveranității” – a mai declarat generalul Hockanson.

Cooperarea în materie de securitate este prioritatea. Dar partenerii învață unii de la alții și în operațiunile interne de răspuns la dezastre cu accent pe sprijinul acordat autorităților civile, care este posibil prin echiparea și pregătirea pentru misiuni militare.

Garda Națională din Statele Unite continuă și pregătirea cu soldații ucraineni. Deși instructorii americani nu mai pot continua programul pe teritoriul Ucrainei, pregătirea continuă în alte state din estul Europei. Garda Națională din California este implicată în programul de asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv în transporturile de echipamente trimise de Washington în sprijinul Kievului.

Totodată, Gărzile Naționale din Connecticut, Indiana, Missouri, Carolina de Nord, Ohio și West Virginia sunt parte la un efort combinat de instruire a militarilor ucraineni pentru utilizarea transportoarelor blindate primite din partea Statelor Unite.

Foto copertă: Defense.Gov

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress