Protejarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO

Aeronavele de luptă aliate staţionate în România continuă misiunile ordonate de NATO de asigurare a integrităţii spaţiului aerian aliat. Tototdată, în ultima săptămână aeronave de cercetare fără pilot RQ-4D Phoenix au executat zboruri de cercetare şi supraveghere pe distanţe lungi, inclusiv deasupra Mării Negre şi Mării Baltice.

În mai puţin de şase luni, aeronavele italiene Eurofighter Typhoon staţionate la Baza Mihail Kogălniceanu au acumulat peste 1000 de ore de zbor în misiuni NATO de protejare a spaţiului aerian românesc. Aceste avioane de luptă sunt desfăşurate în România ca parte a forţei aeriene italiene care este activată până în luna noiembrie la ordinele Alianţei. Aeronavele de luptă italiene au operat alături de cele germane şi româneşti fiind responsabile de asigurarea integrităţii spaţiului aerian aliat în Regiunea Mării Negre.

Misiunile executate de aceste avioane demonstrează angajamentul ferm al Alianţei pentru a descuraja agresiunea sau ameniţările la adresa statelor NATO precum şi unitatea şi capacitatea de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice.

Forţa Aeriană Italiană dispune de efective şi echipamente complete pentru a asigura toate tipurile de operaţii de sprijin aerian şi după ce şi-a încheiat în aprilie misiunea în ţara noastră a rămas în continuare la Baza Mihail Kogălniceanu, la ordinele NATO, pentru a participa la patrule aeriene şi pentru a susţine misiunile de pe flancul estic al Alianţei.

Totodată Forţa de Supraveghere Aeriană a Alianţei a demonstrat în ultima perioadă o capacitate susţinută de executare a zborurilor de supraveghere, recunoaştere şi culegere de informaţii pentru NATO în misiuni executate pe distanţe lungi de-a lungul flancului estic. „A fost o săptămână intensă pe parcursul căreia Forţa de Supraveghere Aeriană a demonstrat că ne aflăm pe drumul cel bun pentru a îmbunătăţi capacităţile de colectare a informaţiilor esenţiale pentru liderii NATO, a declarat comandantul acestei structuri, generalul de brigadă Huston Cantwell, adăugând că ultimele misiuni au oferit analiştilor de informaţii o ocazie extraordinară de a furniza date importante cartierelor generale ale Alianţei”.

În fiecare zi câte o aeronavă de cercetare fără pilot RQ-4D Phoenix a decolat din Italia, de la Baza Sigonella pentru a executa zboruri de supraveghere aeriană a Flancului estic al NATO, inclusiv deasupra Măriii Negre şi Mării Baltice, de la altitudini de peste 16.000 de metri, cu mult peste zonele urmărite de controlul civil al traficului aerian. Informaţiile colectate au fost transmise centrului de procesare, exploatare şi diseminare unde experţii le analizează şi le integrează cu alte date pentru a crea documente complete de informare.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*