Nou sprijin SUA pentru Ucraina

Pentagonul a anunțat autorizarea unui nou pachet de asistență militară pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei. Acestă susținere oferită de Administrația Biden, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, este a 30-a retragere de echipamente din stocurile Departamentului Apărării pentru Ucraina din august 2021.

Cel mai recent ajutor pentru Ucraina anunțat de Statele Unite ale Americii este impresionant din punctul de vedere al tehnicii de luptă. Acesta este cel mai mare pachet de asistență de până acum. Pe scurt, în cadrul noului ajutor militar, Pentagonul a promis Kievului vehicule blindate și tehnică de luptă în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Pentru prima dată Statele Unite oferă Ucrainei transportoare pentru trupe Stryker. 90 de blindate de acest tip vor fi trimise Kievului, 20 dintre acestea dotate cu dispozitive pentru detonarea minelor explozive. Se adaugă opt sisteme de apărare aeriană Avenger.

Pachetul include încă 59 de vehicule de luptă pentru infanterie cu șenile Bradley dotate fiecare un tun automat și rachete antitanc ghidate cu fir, cu efect devastator pentru orice tip de blindat. În războiul din Irak, în ”Operațiunea Furtuna Deșertului”, aceste vehicule au distrus mai multe tancuri inamice decât tancurile americane angajate în lupte. Alături de ajutorul precedent, Ucraina va primi în total 109 vehicule blindate Bradley.

Pachetul de asistență anunțat de Pentagon include și 53 de vehicule blindate MRAP protejate la ambuscade, rezistente la explozia minelor. Sunt oferite și 350 de blindate ușoare HMMWV plus 40 de vehicule tactice, pentru transportul munițiilor și posturi mobile de comandă.

Pe listă se află și rachete pentru platformele terestre de artilerie HIMARS și pentru sistemele anti-aeriene NASAMS.

Pachetul de asistență include 2000 de rachete anti-blindate, echipamente pentru demolări și eliminarea obstacolelor, rachete anti-radar, muniție de artilerie de precizie, dispozitive de vedere pe timp de noapte, proiectile pentru obuziere și milioane de cartușe pentru armamentul ușor de infanterie.

De la anexarea ilegală a Crimeii de către federația Rusă, în 2014, Statele Unite s-au angajat cu aproape 30 de miliarde de dolari pentru asistența și securitatea Ucrainei.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*