”Northern Coasts” – respingerea unui atac rusesc

Exercițiu naval NATO în desfășurare, timp de două săptămâni, bazat în premieră pe respingerea unui posibil atac rusesc. ”Northern Coasts” – ”Coastele Nordice” – este un exercițiu anual desfășurat de Alianță în Marea Baltică la care în acest an participă și Suedia.

Aproximativ 30 de nave de război și 3.200 de militari din 14 țări participă la exercițiul denumit ”Coastele Nordice”. Manevrele simulează respingerea unui posibil atac rusesc și se desfășoară până pe 22 septembrie în Marea Baltică, în principal în largul coastelor Estoniei și Letoniei. Condus de Forțele Navale ale Germaniei, exercițiul simulează o operațiune maritimă complexă care include toate domeniile navale pentru a oferi un antrenament special într-un mediu de amenințare ce include atât zona maritimă cât și cea de litoral. Participarea multinațională sporește interoperabilitatea, va atenua decalajele operaționale și va oferi efecte de sinergie. Manevrele au ca scop consolidarea cooperării dintre forțele navale din regiunea baltică.

Potrivit site-ului oficial NATO, șapte, în curând opt state aliate cu frontieră la Marea Baltică participă la exercițiu. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a modificat radical situația de securitate din Marea Baltică, iar NATO și-a sporit substanțial prezența defensivă în regiune pe mare, pe uscat și în aer. Astfel de exerciții transmit un mesaj clar că NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, se precizează pe portalul de internat al Aianței. Totodată, exercițiul transmite Moscovei un mesaj de vigilență și descurajare.

Statele Unite participă cu o navă platformă de asalt, portelicopterul USS Mesa Verde, cu o lungime de 200 de metri și posibilitatea de a transporta 800 de marinari și pușcași marini, elicoptere de transport și de luptă și tehnică pentru un asalt amfibiu. De asemenea, vor fi prezente efective din Suedia care desfășoară propriul exercițiu Aurora 2023 alături de NATO simulând capacități de apărare aeriană în regiunea Mării Baltice.

Securizarea rutelor maritime prin Marea Baltică reprezintă un alt obiectiv al exercițiului. Finlanda și statele baltice depind aproape 100% de rutele maritime de aprovizionare prin Marea Baltică, a declarat șeful Forțelor Navale Germane, vice-amiralul Jan Christian Kaack, adăugând că o descurajare credibilă trebuie să includă abilitatea de a ataca.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*