Neptune Strike 22.2 & Steadfast Noon 22

Două exerciții NATO care implică forțe aeriene importante se desfășoară până săptămâna viitoare în Europa. Programate din timp, manevrele aliate vor implica și capacitățile nucleare de care dispune Alianța Nord-Atlantică.

Exercițiul Neptune Strike, organizat și condus de Comandamentul din Portugalia al Forțelor Navale NATO pentru sprijin și lovituri, se desfășoară în Marea Mediterană până pe 28 octombrie. Potrivit Comandamentului Aerian al Alianței, aceste manevre oferă o oportunitate excelentă pentru a îmbunătăți capacitatea de colaborare a aliaților într-un mediu complex și din ce în ce mai contestat.

Este a opta fază a Proiectului Neptun al NATO, o serie de exerciții planificată îndelung, conceptualizată în 2020. Neptune Strike implică participarea militarilor, navelor martitime și aeronavelor din 19 state aliate și partenere, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Canada, România, Italia, Turcia, Polonia, Germania, Suedia și Finlanda. Portavionul USS George Bush, din calsa Nimitz, și grupul naval de luptă care îl însoțește din luna august în Marea Mediterană vor susține exercițiul care va implica și bombardiere americane B-52.

Până pe 30 octombrie se desfășoară exercițiul nuclear al NATO Steadfast Noon 22 la care participă 60 de aeronave din 14 state aliate și partenere. Aceste forțe aeriene își exersează și își perfecționează capacitățile de descurajare nucleară. NATO a confirmat că nu va fi folosit armament real în timpul manevrelor militare. Anumite avioane vor transporta replici fidele ale bombelor atomice tactice pe care Statele Unite le au depozitate în Europa. Antrenamentul este pregătit de dinainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina și nu are legătură cu acesta, a anunțat Alianța în repetate rânduri.

Antrenamentele se desfășoară în primul rând deasupra regiunii de nord-vest a Europei, iar zborurile de antrenament sunt planificate să fie efectuate desupra Belgiei, Mării Nordului și Regatului Unit al Marii Britanii. În acest an, exercițiul va implica și participarea bombardierelor americane B-52 Stratofortress care vor zbura în zona manevrelor din Dakota de Nord.

Steadfast Noon 2022 este în conformitate cu noul „Concept strategic” al NATO, care a fost acceptat de liderii națiunilor aliate la Summit-ul de la Madrid din iunie anul acesta.

În același timp, este posibil ca manevrele NATO să coincidă cu exercițiul nuclear GROM al Rusiei care se desfășoară de obicei la sfârșitul lunii octombrie, în fiecare an.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că Alianța va continua exercițiile în pofida situației internaționale tensionate.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*