Misiunea UE de pregătire a forțelor ucrainene

La 17 octombrie 2022, Consiliul UE a adoptat o decizie de instituire a EUMAM Ucraina, cu o durată inițială de doi ani. Misiunea reprezintă un răspuns direct la cererea de sprijin adresată de Ucraina Înaltului Reprezentant. Proiectul va dura doi ani și este în funcțiune din această săptămână.

Consiliul Uniunii Europene a lansat misiunea de asistență militară în sprijinul Ucrainei – EUMAM Ucraina – pentru a continua susținerea Kievului împotriva războiului de agresiune al Rusiei.

Obiectivul misiunii este de a consolida capabilitatea militară a forțelor armate ucrainene pentru a le permite să apere integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și să protejeze populația civilă. EUMAM Ucraina are un mandat neexecutiv de a oferi formare individuală, colectivă și specializată unor efective de până la 15 000 de membri ai personalului forțelor armate ucrainene în mai multe locuri de pe teritoriul statelor membre ale UE.

Comandantul misiunii va fi directorul Capacității militare de planificare și conducere, viceamiralul Hervé Bléjean.

În plus, Consiliul a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în valoare de 16 milioane de euro pentru a sprijini consolidarea capacităților forțelor armate ucrainene de către EUMAM Ucraina. Atât EUMAM Ucraina, cât și măsura de asistență au fost concepute pe baza cerințelor operaționale ale Kievului și vor finanța furnizarea de muniție, echipamente militare și platforme concepute pentru a aplica o forță letală, transportul, custodia, întreținerea și repararea echipamentelor finanțate prin măsura de asistență.

Misiunea va avea o durată de 24 de luni și se adaugă la contribuțiile succesive ale UE pentru Ucraina care se ridică în prezent la peste 3,1 miliarde euro.

Uniunea Europeană își reiterează sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pentru dreptul său legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei. UE susține cu fermitate Ucraina și va continua să îi ofere sprijin militar, economic, social și financiar atât timp cât va fi nevoie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress