ActualitateArmată

Militarii români răniţi în Afganistan salvaţi de transportorul american

Cei patru militari români răniţi astăzi într-o ambuscadă, în Afganistan, au fost salvaţi de transportrul blindat MRAP american în care se aflau. Cu siguranţă că niciun blindat românesc nu ar fi salvat viaţa celor patru militari în urma ambuscadei din această dimineaţă. Atacul a fost ţintit, explozia IED a vizat patrula. În acest moment cei patru militari români răniţi în ambuscadă sunt absolut în afara oricărui pericol.

Altfel spus, atacul miliţiilor afgane asupra patrulei româneşti din Provincia Kandahar a fost un eşec. Atacul foarte bine planificat, o ambuscadă de fapt, s-a soldat probabil cu pierderi din partea atacatorilor. Nu există însă informaţii despre ce pierderi au suferit insurgentii care au organizat atacul.

Ce este însă foare clar: MRAP şi-a dovedi eficienţa. Cel mai bun transportor american, destinat în primul rând să reziste la atacuri cu IED (dispozitive exlozive improvizate) şi-a făcut din nou datoria (cu prisosinţă). Acest minunat MRAP american a salvat astăzi viaţia unor militari români. Şi după atacul de azi…  urmat RIPOSTA QRF-ului din SUA.

Nici nu vă daţi seama cât de importantă este această contribuţie, cât de important este acest blindat pus la dispoziţie trupelor româneşti de aliaţii din SUA pentru trupele românşti din Afganistan. MRAP-ul american a salvat cu siguranţă viaţa românilor.

Desfăşurare atac asupra patrulei româneşti

În timpul desfăşurării misiunii de patrulare din dimineaţa zilei de 13 aprilie, cele 3 vehicule blindate de tip MRAP în care se aflau militarii români au fost ţinta unui atac condus de miliţiile afgane.

După ce patrula a fost lovită de o puternică explozie (IED) care a ţintit unul dintre vehiculele MRAP în care se aflau românii a urmat imediat un atac cu armament de infanterie asupra patrulei, atac din partea miliţilor afgane.

Atacul a fost urmat de riposta, potrivit regulilor de angajare.

În lupta angajată în urma ambuscadei românii au primit sprijin din partea unei forţe de reacţie rapidă (QRF) terestră şi cu elicoptere a aliaţilor americani.

Finalul luptei a fost clar: românii au câştigat cu pierderi uşoare (4 militari răniţi uşor), cu sprijin din partea aliaţilor americani. Nimeni nu ştie şi nu cred că vom afla pierderile suferite de atacatori.

Blindate MRAP Romania

Courtesy of: militaryaerospace.com

Militarii români răniţi în situaţie medicală bună

Cei patru militari români răniţi au fost salvaţi de transportrul blindat MRAP american în care se aflau. Cu siguranţă că niciun blindat românesc nu ar fi salvat viaţa celor patru militari în urma ambuscadei din această dimineaţă.

În acest moment cei patru militari români răniţi în ambuscadă sunt absolut în afara oricărui pericol. Plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea, sunt în stare stabilă și se află internați la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress