Mihail Kogălniceanu: cea mai mare bază NATO din România

Una dintre cel mai importante baze militare ale României – Mihail Kogălniceanu – va fi modernizată cu un efort financiar consistent până în 2030. Complexul militar găzduiește în prezent la Mihail Kogălniceanu detașamentele străine de avioane de luptă care ajută la misiunile de Poliție Aeriană Întărită dar și cea mai mare parte din contingentul SUA care este detașat prin rotație în România.

Proiectul de modernizare a Bazei militare de la Mihail Kogălniceanu a început în 2010 și a pornit cu o investiție importantă din Statele Unite. Modelul bazei a fost copiat după complexul care exista în Italia, la Trapani, acolo unde au baza tehnică și logistică aeronavele AWACS, denumite și ”ochii din cer ai NATO”. Pentagonul a decis ca la MK – abrevierea americană pentru Mihail Kogălniceanu – să devină bază de luptă înaintată a Statelor Unite la frontierele Europei, având în subordine și baza aeriană de la Burgas, din Bulgaria.

În momentul de față, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu sunt staționate detașamentele străine de avioane de vânătoare care ajută la misiunile de Poliție Aeriană Întărită. Tot de acolo, forțele române operează unități de elicoptere.

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, va continua să fie modernizată și până în anul 2030 aproximativ 2,5 miliarde de lei vor fi investiți în „dezvoltarea facilităților din punct de vedere operațional, social și al infrastructurii”. Un mic oraș dezvoltat cu toate facilitățile pentru militari, după modelul bazei NATO de la Trapani.

Tot la Mihail Kogălniceanu, separat de baza aeriană, se regăsește cea mai mare bază militară americană din România. La facilitatea de la MK armata americană este și ea prezentă, tot într-un format rotațional, cu tancuri Abrams și blindate Bradley, dar și cu unități de elicoptere Black Hawk, elicoptere de atac Apache și de transport Chinook. Pe pista de la Kogălniceanu americanii aterizează frecvent mari aeronave de transport precum avioane C-17 sau C-130 Hercules. Avioane cisternă americane de realimentare în zbor folosesc, de asemenea, aeroportul de la Mihail Kogălniceanu.

Baza militară este situată foarte aproape de poligoanele de instrucție pentru trupe de la Babadag și de la Capul Midia, acolo unde este amplasat în prezent un sistem de apărare anti-aeriană francez MAMBA.

Modernizarea bazei de la Kogălniceanu până în 2030 vine în paralel cu un alt program militar care se va desfășura în același timp: achiziția de avioane F-35 și tranziția spre aceste avioane stealth de generația a 5-a.

De îmbunătățiri vor avea parte și bazele militare de la Cincu (unde este staționat grupul de luptă NATO condus de Franța) și de la Deveselu.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*