Îmbrăţişarea lui Erdogan cu Putin: îndepărtarea treptată de NATO

Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan a mai făcut un pas spre Rusia. Printre subiectele dintre cei „doi prieteni” – Erdogan şi Putin – se numără şi acordul în baza căruia Turcia va achiziționa sisteme de rachete antiaeriene rusești S-400. Acordul a provocat critici din partea Statelor Unite. Erdogan a fost primit la Kremin cu cele mai înalte onoruri posibile.

Livrarea sistemului de rachete sol-aer S-400 către Turcia este o prioritate, afirmă Putin

Livrarea sistemului de rachete sol-aer S-400 către Turcia este o prioritate, a afirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, care a discutat la Moscova cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

‘În faţa ţărilor noastre se află misiunea serioasă de întărire a cooperării în sfera industriei de apărare’, a declarat Putin la întâlnirea sa cu preşedintele turc, potrivit Tass.

‘În primul şi în primul rând este vorba de îndeplinirea contractului privind livrarea către Turcia a sistemului de apărare aeriană S-400 Triumph’, a spus Putin.

Întânire Putin şi Erdogan Moscova 8 aprilie 2019

Credenţiale foto: www.rferl.org

Turcia se apropie treptat de Rusia

Președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat la MOscova că dorește intensificarea cooperării economice între cele două țări și a lăsat de înțeles că militarii ruși și turci ar putea colabora mai strâns în Siria.

Cei doi președinți, însoțiți de miniștri pe diferite domenii, au participat la opt sesiuni de lucru în cadrul Consiliului de cooperare bilateral desfășurat zilele astea la Moscova.

Principalele subiecte au fost intensificarea cooperării economice, sistemele de rachete S-400 și finalizarea conductei de gaze TurkStream, informează global-def.com.

Relaţiile Turcia-Sua în declin

Remarcile lui Putin vin după ce săptămâna trecută ministerul american al apărării a anunţat că suspendă livrarea de piese pentru aeronavele de luptă F-35 către Turcia din cauza planurilor acesteia de a achiziţiona sistemul S-400. La rândul său, Erdogan a asigurat săptămâna trecută că sistemul S-400 ‘are un loc important pe agenda discuţiilor’ cu Putin şi că livrarea sa urmează să înceapă în iunie.

Vladimir Putin a menţionat în discuţia sa cu Erdogan de luni de la Kremlin faptul că – într-un semn de întărire a relaţiilor dintre Moscova şi Ankara – comerţul bilateral a crescut cu 15%, ajungând la 25 de miliarde de dolari.

Preşedintele rus a evocat de asemenea gazoductul TurkStream pentru transportul gazului rus către Turcia via Marea Neagră şi prima centrală nucleară a Turciei, de la Akkuyu, construită cu asistenţă rusă.

Liderul de la Kremlin a amintit totodată că luni ‘debutează un an bilateral al culturii Rusia – Turcia’, prilej cu care potrivit media de stat ruse Putin şi Erdogan aveau în program să asiste la producţia turcă ‘Troia’, la teatrul Balşoi.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress