Războiul din Ucraina, care opune forţele puternice ale Rusiei, cu blindate grele, şi o armată de rezistenţă, a scos în evidenţă importanţa noilor tehnologii de luptă. În ciuda unei armate mai mici, forțele ucrainene au dat un răspuns mai dur decât anticipa Rusia, în mare măsură prin utilizarea de rachete portabile furnizate de națiunile occidentale.
Ucraina a primit până acum aproximativ 20 de mii de rachete portabile anti-tanc care au un efact devastator asupra blindatelor. Practic, o astfle de rachetă de tip Javelin sau Spike, bine utilizată, poate distruge un tanc de ultimă generaţie care beneficiază de blindaj reactiv. Poate cel mai mare avantaj al rachetelor antitanc este raza de acțiune și ușurința de utilizare. Sunt relativ ușoare, maxim 25 de kg în funcție de model, pot fi folosite de un singur soldat și necesită pregătire minimă pentru a se utiliza. De asemenea, sunt extrem de greu de detectat, datorită dimensiunii și mobilității. Acest armament aduce astfel echilibrul în confruntarea inegală dintre armata invadatoare a Rusiei, cu sute de blindate, şi forţele ucrainene.
Pentru a contracara invazia, Ucraina a ales să adopte un război asimetric, care implică tactici neconvenționale, utilizate atunci când o tabără este puternic depășită de cealaltă. Rachetele portabile şi dronele sunt principalele arme utilizate de ucraineni pentru a contracara puternica armată a Rusiei lui Vladimir Putin.
Rachetele antitanc portabile sunt proiectate special pentru a distruge tancurile de luptă principale, care au un blindaj superior, peste nivelul de protecţie al transportoarelor blindate, de exemplu. Principalele tancuri pe care Rusia le-a desfășurat în număr mare în ucraina, folosesc tehnologie modernă și foarte avansată de blindaj, inclusiv „blindaj reactiv exploziv” (ERA). Cu alte cuvinte, armura tancului explodează în exterior când este lovită de un focos. Acest lucru are scopul de a devia explozia și de a minimiza daunele cauzate. Cu toate acestea, armura reactivă explozivă nu aduce un mare avantaj în față de rachetelor moderne antitanc folosite de luptătorii ucraineni. Rachetele Javelin sunt concepute pentru a lovi un tanc într-un „atac de vârf” – lovind în partea de sus a turelei tancului, unde armura este cea mai subțire. Racheta fie va distruge complet tancul, fie va incapacita echipajul din interior.
Ucraina a primit rachete portabile anti-tanc şi anti-aeriene de la Statele Unite, Germania, Ţările Baltice, Marea Britanie şi Polonia.
Rachetele pot fi folosite și în modul de ţintire directă împotriva vehiculelor mai puțin blindate, cum ar fi transportoare de personal, clădiri sau chiar elicoptere care zboară la joasă înălţime – cu rezultate devastatoare. Astfel racheta devine o armă extrem de flexibilă și periculoasă pentru forțele opuse.
Aceste rachete moderne sunt arme complet ghidate cu sistemul „ţinteşte, trage şi fugi”, ceea ce înseamnă că un soldat se poate ascunde sau se poate muta imediat după tragere. Proiectilul se fixează pe țintă și se ghidează singur odată lansat. În cazul unui Javelin, acest lucru se realizează folosind tehnologia infraroșu, în care racheta se blochează pe orice semnătură de căldură prezentă în rezervoare. Raza de acţiune pentru o astfel de rachetă mobilă este de maxim 4 kilometri.
Focosul rachetei detonează la impactul cu tancul. O lovitură directă poate fi suficientă pentru a distruge un singur tanc dacă loveşte o zonă cu o armură mai subțire, cum ar fi turela tancurilor.
Rusia nu pare să se bazeze pe armamentul antitanc portabil în aceeași măsură ca Ucraina. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba în scurt timp, deoarece Rusia are propriile rachete antitanc.
Rapoartele arată că rușii au suferit pierderi grele din cauza armamentului antitanc folosit de Ucraina. Soldații ruși au ridicat paravane și cuști improvizate peste tancurile lor pentru a se apăra, un efort inutil pentru protejarea blindatelor.