Erdogan doreşte bomba atomică şi ameninţă că va deschide „robinetul” cu migranţi

Două anunţuri făcute de preşedintele Turciei în ultimele două zile ne atrag atenţia. Primul: Recep Tayyp Erdogan doreşte ca ţara sa să aibă arme nucleare. A doua informaţie: Turcia avertizează în privinţa unui nou val de migranţi în Europa.

Să nu uităm că ne apropiem de anul de graţie în care Tratatul de la Lausanne va expira: 2023. Un tratat cu o valabilitate de 100 de ani… Tratatul a pus capăt războiului revoluționar turc dintre aliații din primul Război Mondial și forțele naționaliste aflate sub controlul Marii Adunări Naționale a Turciei cu sediul în Ankara, aflate sub comanda lui Mustafa Kemal Atatürk. Tratatul a asigurat recunoașterea internațională a suveranității noului stat „Republica Turcia, proclamată la rândul ei drept stat succesor al Imperiului Otoman.

Recep Tayyp Erdogan

Foto: mfa.gov.tr

Erdogan crede că Turcia ar trebui să aibă arme nucleare

Președintele Recep Tayyip Erdogan susține că Turciei ar trebui să i se permită să dezvolte arme nucleare, așa cum au alte mari puteri, relatează Newsweek.com.

Într-un discurs susținut la un forum economic din provincia Sivas (Anatolia Centrală), Recep Erdogan a lăudat dezvoltarea industriei de apărare din țara sa. În acest context, el a subliniat că ”unele țări au rachete cu focoase nucleare” și ”nu doar una sau două”. ”Iar noi nu putem avea rachete cu focoase nuclare? Nu pot accepta asta”, a spus Erdogan, adăugând că în acest moment aproape toate națiunile dezvoltate au arme nucleare.

Statele Unite au circa 40 de arme nucleare în baza turcă de la Incirlik, potrivit unui raport NATO publicat în iulie de cotidianul belgian De Morgen. În ultimul timp au apărut temeri privind siguranța acestora în contextul instabilității din regiune și a neînțelegerilor apărute între Turcia și aliații din NATO. Pe măsură ce se îndepărtează de SUA și restul aliaților, Turcia îşi strânge legăturile în materie de apărare cu Rusia – scrie euractiv.ro.

Președintele turc a sugerat însă că dorește ca Turcia să beneficieze de aceeași protecție ca Israelul, stat despre care se crede că are un arsenal nuclear considerabil, lucru pe care autoritățile de la Tel Aviv nici nu l-au confirmat, dar nici nu l-au infirmat. „Avem Israelul în apropiere, aproape ca vecini. Înfricoșează (alte națiuni) prin deținerea acestora. Nimeni nu-i poate atinge”, s-a plâns liderul de la Ankara, potrivit DIGI24.

Recep Tayyip Erdoğan

Foto: Gov.tr

Turcia avertizează în privinţa unui nou val de migranţi în Europa

Turcia vrea să repatrieze un milion de refugiaţi în nordul Siriei şi ar putea redeschide ruta migranţilor spre Europa dacă nu beneficiază de sprijin internaţional adecvat, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters şi AFP citate de RRA online.

Ankara, care găzduieşte pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, controlează părţi din nordul Siriei unde susţine că s-au întors deja 350.000 de sirieni. Turcia lucrează la instituirea unei ‘zone de securitate’ împreună cu SUA în nord-est, unde Erdogan spune că ar putea fi mutaţi mulţi alţi sirieni.

‘Noi spunem că ar trebuie să formăm o astfel de zonă în care noi, Turcia, putem construi oraşe, în loc de oraşe de corturi aici. Haideţi să-i transportăm în zonele de securitate de acolo’, a spus Erdogan în cadrul unui discurs susţinut la Ankara.

‘Asiguraţi-ne suport logistic şi putem să le construim locuinţe la 30 km în interiorul frontierei din nordul Siriei. În acest fel putem să le asigurăm condiţii de viaţă umane’, a adăugat el.

‘Fie se va întâmpla asta, fie va trebui să deschidem porţile’, a spus Erdogan.

‘Fie ne furnizaţi sprijin, fie, scuzaţi-ne, nu vom purta singuri această povară. Nu am putut obţine ajutor de la comunitatea internaţională, respectiv de la Uniunea Europeană’, s-a plâns şeful statului turc.

În baza unui acord încheiat între UE şi Turcia în martie 2016, Ankara a fost de acord să limiteze fluxul migranţilor spre Europa în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress