Doamnei Doina Jela: de ce nu ma reprezinta Adrian Moise

Ma numar printre cei al caror „profil uman”, dna Doina Jela, ati incercat sa il „conturati”. Sunt un jurnalist cu un palamares profesional ce poate fi oricand evaluat. Si privesc catre dv. cu respectul datorat unei personalitati culturale, cu pasiune pentru tot ce ati scris si publicat, cu interes pentru lucrarile dv. ce pot fi oricand folosite ca izvor pentru o lucrare de profil in domeniul istoriei contemporane. Zona in care eu m-am specializat… Dar verdictul rapid dat de dv. nu este unul corect. Tocmai de aceea: tin la opinia dv. si din acest motiv va raspund. Insa este ca si cum o dna profesoara i-ar fi dat o nota proasta unui student fara a-l cunoaste, fara a-l evalua. Un student care a primit note maxime de la o pleiada de profesori pe care – spera studentul Radu Dobritoiu – nu ii puteti contesta: Zoe Petre, Vlad Nistor, Lucian Boia, Miron Ciho, Marcel Ciuca, acad. Dinu C. Giurescu, regretata Ligia Birzu, specialistul in institutii romane Constantin Petolescu, Andrei Pippidi, Ioan Scurtu, acad. Stefan Stefanescu, Mihai Retegan, Marian Stefanescu, Constantin Hlihor, Florin Constantiniu… Si multi alti profesori in fata carora eu ma voi simti toata viata un umil student.

Dna profesoara Jela… Sunt cel care a fost distins cu premiul „Cel mai bun reporter de radio” de catre CNA-ul condus de Ralu Filip, in 2002, singurul si unicul premiu acordat de CNA pentru un reporter de radio. Decorat cu „Meritul Cultural Clasa I” pentru productiile mele jurnalistice din zone de conflict, post-conflict si de razboi.
Si pentru ca, dna Jela, ati scris despre „ciuma rosie”… Bunicul meu din partea mamei: Vasile Stanga este fiul lui Dimitrie Nenitescu, frate vitreg al lui Costin Nenitescu. Bunicul a fost ucis de trupele sovietice in 1944… Academicianul Costin Nenitescu a fost eiminat de Elena Ceausescu pentru ca a avut curajul de a nu-i accepta acesteia intrarea in Academia Romana. Familia mea (din partea mamei) a fost urmarita permanent inainte de 1990 de acest stigmat. Tata a avut de suferit pentru ca s-a casatorit cu o „fiica de chiabur”…

Pe cine contestati dna Doina Jela…

Sunt, dna Jela, unul dintre cei pe care ii contestati! Ca pregatire fundamentala: profesor de istorie.  Si ma dezic in continuare de Adrian Moise! Si orice personalitate culturala – in opinia mea – ar trebui sa se delimiteze de acest politruc. Nu utizez termenul incorect. Pentru ca, la fel cu cei fara studii din regimul comunist, a fost promovat in functii de conducere. A avansat utilizand manevrele si parghiile specifice comunismului si si-a manipulat sindicalistii: cu presiuni pe partide,  cu presiuni cu votul sau asupra fostilor presedinti ai SRR, intr-o falsa lupta sindicala, cu ingerinta in politici editoriale, fara a avea pregatire umanista. Nu voi ceda in acest demers in care eu cred din tot sufletul. Este lupta unui intelectual impotriva mediocritatii culturale reprezentate de aceasta persoana, lupta unui jurnalist care nu poate accepta ca poate fi reprezentat de un om care nu are legatura cu productia de radio, cu jurnalismul, cu cultura in general. Este ca si cum pe dv. v-ar reprezenta cu putere de vot si de reprezentare in comisii de examinare un om care nu poate avea capacitatea de a intelege din punct de vedere cultural profesia de jurnalist, un om care nu stapaneste un voculabular minim. Ati devenit, prin demersul dv., „colega de banca” cu un om care nu a scris, nu a publicat, nu a avut vreodata vreo productie culturala. Este la fal ca atunci cand, in timpul regimului comunist, un sindicalist fara scoala ajungea sa aiba un cuvant greu de spus in tot ce inseamna proiecte editoriale. Pe scurt, acest individ nu are treaba cu cultura, in intelesul direct si corect al acestui cuvant, in intelesul „scriiturii”, al produsului jurnalistic. Ca atare: nu ii poate reprezenta pe cei care fac productie de radio: reporteri, redactori, realizatori, regizori de emisie, operatori, tehnicieni, soferi, economisti etc.

Parintii mei, ambii profesori universitari, mi-a fost exemplu. Mama mea, Elena-Elisabeta Rapeanu (Elis Rapeanu) ma sustine neconditionat atat pe mine cat si pe colegii mei! Elis Rapeanu este unul dintre oamenii de cultura care este alaturi de noi. Alaturi de cei 1000…

Traian Basescu Doina JelaMa bucur ca ati precizat „cunosc oarecum situatia din Radio”. Va stau oricand la dispozitie pentru a cunoaste direct aceasta situatie. Cu sufletul deschis si cu sinceritatea unui intelectual care a publicat carti, a scris permanent, a dovedit ca este un bun jurnalist, un om care va avea inima prinsa pe veci si iremediabil de Radiodifuziune si de colegii mei care contribuie la valorile editoriale ale acestei institutii. Ii apreciez pe toti cei care au semnat petitia. Si pornesc cu respectul meu pentru colegii de la „economic”. Cei care ne-au ajutat ca in 2013 sa avem cel mai bun an financiar din ultima decada. Cu apreciere pentru colegii de la emisie, productie, montaj editorial, transmisii exterioare. Cu un maxim respect pentru toti reporterii, redactorii si realizatorii care au facu ca Radio Romania cu „varf de lance” Radio Romania Actualitati” sa se impuna fara drept de apel in audientele radio! Radio Romania Actualitati include in proportie de peste 14% produse editoriale culturale, cel mai mare procent din EBU! Cultura… care este promovata de SRR si prin doua programe dedicate: Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical.

Radioul este o familie pentru mine…

Peste mai putin de o saptamana ne vom aminti din nou de tatal meu Dobritoiu Niculae. Voi comemora 10 ani de cand a plecat de langa mine, de langa noi. Tatal meu a incurajat si a pregatit zeci de jurnalisti de radio. Probabil ca nu ati auzit de el, dna Jela, pentru ca dv cunoasteti doar „oarecum” situatia din radio… Este jurnalistul care a avut un rol esential in dezvoltarea programului Radio Romania Antena Satelor, cel care este iubit de abolut toti colegii mei. Cel care mi-a asigurat legatura intre prezentul si trecutul radioului. Am crescut in RADIO, din 1974 si pana azi. Sunt unul dintre cei care cunoaste nu „oarecum” ci foarte bine istoria contemporana a SRR. Am crescut in Radio si prima mea „aparitie” pe post a fost in 1978, intr-o emisiune a Gabrielei Mantu.

Dna Jela cata viata, cata sanatate, si cata familie v-ati sacrificat dv. pentru RADIO, pentru a va lansa in comentarii si verdicte impotriva celor care au semnat o petitie? Cum de puteti sustine un om care nu are legatura cu cultura, cu jurnalismul, cu cinstea si onoarea? Un demers corect – jurnalistic sau istoric – presupune studierea tuturor informatiilor, a „izvoarelor stiitifice” asa cum sustin ata jurnalistii cat si filologii si istoricii. Pentru ca, nu-i asa, jurnalistul este de fapt un istoric al clipei prezente…

Dna Jela sunt „polisuri” care s-au unit dupa multi ani impotriva uni dusman comun. Sunt redactii, departamente, servicii… Care sunt acum la „Portile fierbinti” ale RADIOULUI. Stiti (banuiesc) ca aceste orgolii personale si profesionale nu puteau fi unite, era dificil sa fie convinse sa aiba un glas comun si foarte greu sa isi „depuna” semnatura pe o petitie comuna. Va rog sa credeti in demersul nostru sincer, sustinut de oameni de valoare culturala, cu o mare experienta jurnalistica. In plus, pentru mine au o mare voaloare si semnaturile date de colegii de la tehnic, economic, autobaza etc. Conteaza pentru mine si semnaturile pompierilor care vegheaza la siguranta noastra. Si ei au un cuvant de spus pentru soarta corporatiei, chiar daca pentru dv. nu sunt „straluciti”. Fara ei noi nu am putea emite, nu am exista. Si stralucirea noastra, a realizatorilor, reporterilor si redactorilor, a oamenilor de cultura din SRR, este data de ei. De acesti oameni despre care sugerati implicit ca sunt „fara stralucire”. Ei sunt cei care slefuiesc diamantele noastre! Ei sunt bijutierii fara de care noi, jurnalistii de radio, nu am putea straluci!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress