ActualitateArmată

Discursul ambasadorului Hans Klemm, la recepţia oferită de Ziua Independenţei SUA

Hans Klemm: Domnule preşedinte, excelenţele voastre, membri ai guvernului, membri ai parlamentului, prieteni, distinşi oaspeţi, mulţi dintre voi mi-aţi spus că este un semn de noroc şi semn bun să ai ploaie. Vă mulţumesc pentru răbdare şi dacă asta este adevărat, cu siguranţă am fost binecuvântat în această seară. Şi cred că într-adevăr suntem binecuvântaţi. Vă mulţumesc că v-aţi alăturat nouă pentru a sărbători cea de a 242-a aniversare a independenţei Statelor Unite ale Americii. În 2018 am sărbătorit şi sărbătorim evenimentul Centenarului, eveniment în care Statele Unite sunt mândre că au jucat un rol, un rol care este menţionat în faimosul discurs, cele 14 puncte ale lui Woodrow Wilson din ianuarie 1918 şi în apelul său la democraţie şi autodeterminare. Aşadar, se cuvine ca anul acesta să sărbătorim şi 100 de ani de pritenie între ţările noastre. În jur veţi vedea chipurile câtorva din cei care au avut roluri importante în istoria relaţiei noastre, persoane care ne-au apropiat. Veţi vedea nu doar fotografia preşedintelui Wilson, ci şi cele ale Regelui Ferdinand, care a condus România în timpul Primului Război Mondial şi al Reginei Maria, care a reprezentat România în lume după război cu mult succes.

La Conferinţa de Pace de la Paris, capitale din întreaga Europă şi mai târziu, prin vizita făcută preşedintelui Coolidge şi soţiei sale la Washington DC, Regina Maria a făcut efroturi să asigure libertate şi independenţă poporului său. Îl avem pe George Enescu, un copil minune şi cel mai cunoscut compozitor al României comparat adesea cu Mozart. El şi-a făcut debutul american în 1923, dirijând la Carnegie Hall. A revenit în Statele Unite de multe ori pe parcursul carierei sale, prezdentând muzica sa şi creativitatea sa influenţată de tradiţiile folclorice româneşti publicului american. Doctorul Liviu Librescu, cunoscut la Ploieşti, a supravieţuit ghetoului de la Focşani în timpul celui de al Doilea Război Mondial, mai târziu devenind profesor de inginerie mecanică la Virginia Tech, unde în 2007 şi-a dat viaţa baricadând uşa sălii de curs împotriva unei persoane… împiedicând un individ armat să intre, astfel încât studenţii săi să poată fugi. Profesorul Matei Călinescu, a cărui familie e originară din Turnu Severin, a primit o bursă Fullbright şi a mers în Statele Unite în 1973.

Romancier şi critic literar, el a devenit profesor de literatură comparată la Universitatea Indiana. El a educat mii de studenţi nu doar despre literatură, ci, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul meu, despre minunile culturii româneşti. Elie Wiesel, fiu al Sighetului şi supravieţuitor al Holocaustului, a devenit cunoscut scriitor, activist politic şi profesor şi s-a asigurat că memoria Holocaustului rămâne peste tot în lume, dar în special în Statele Unite şi în România. În 1996, Elie Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace, în calitate de mesager pentru omenire, care a transmis un mesaj de pace, ispăşire şi demnitate umană. Nadia Comăneci a fost prima persoană din gimnastică, femeie sau bărbat, care a obţinut nota 10 la olimpiadă. El a câştigat multiple medalii de aur şi împreună antrenează tineri sportivi în Statele Unite. Acestea sunt doar câteva dintre persoanele care au lăsat o amprentă profundă asupra istoriilor ambelor noastre ţări şi care au construit punţi între România şi Statele Unite şi care au îmbogăţit vieţile românilor şi americanilor deopotrivă. Există multe alte persoane, inclusiv dvs, toţi cei care sunteţi alături de noi în seara aceasta.

Armata României şi SUA

Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor, haideţi să privim către viitor. Vom încerca să extindem, să consolidăm şi să aprofundăm Parteneriatul strategic SUA – România. Vom continua să arătăm România drept un aliat NATO model, care-şi îndeplineşte sau chiar depăşeşte angajamentele faţă de alianţă, investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind nu doar la securitatea regoinală, ci şi la apărarea transatlantică şi la eforturile de a pune capăt conflictelor aflate la mare distanţă de România, precum Afganistanul. împreună vom menţine şi consolida legăturile transatlantice. Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii care oferă siguranţă şi securitate cetăţenilor noştri, luptând împotriva terorismului, a infracţionalităţii organizate, a traficului de arme, droguri şi de persoane şi a influenţei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi pentru a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride. Vom promova valorile americane şi vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv în sistemul judiciar independent. Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, cu un enorm potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie dar şi distribuţie de energie.
Vom sprijini un mediu de afaceri stabil investiţional, previzibil şi transparent, petnru a atrage investitori americani în România, pentru a dezvolta comerţul dintre ţările noastre şi pentru a promova prosperitatea economică comună. Vom explora modalităţi pentru a creşte schimburi culturale şi educaţionale de artişti, savanţi, studenţi şi oameni de ştiinţă dintre România şi Statele Unite, bazându-ne pe excelenta activitate desfăşurată de Comisia Fullbright şi pe recenta şi extrem de binevenita decizie a guvernului american de a introduce un program de stimulente pentru producţia de filme. Vom comemora victimele Holocaustului şi îi vom educa pe copiii noştri pentru a le explica despre răul antisemitismului şi extremismului. Statele Unite sunt recunoscătoare pentur contribuţia generoasă a instituţiilor româneşti la crearea uni muzeu dedicat istoriei evreilor din România. România are propriile sale ţeluri şi obiective în ceea ce priveşte parteneriatul nostru strategic şi noi vom lucra împreună pentru a îndeplini acele aspiraţii.

În concluzie, acum, când sărbătorim independenţa Americii, Centenarul unităţii României şi prietenia existentă între America şi România din ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat şi mai puternic, pe măsură ce întâmpinăm împreună provocările, dar şi extraordinarele oportunităţi ce ne aşteaptă. Permiteţi-mi să mulţumesc multora şi generoşilor noştri sponsori care ne-au ajutat să sărbătorim celebrarea din această seară. Fără asistenţa lor, nimic din ceea ce s-a întâmplat în această seară n-ar fi fost posibil şi permiteţi-mi să-i dau cuvântul invitatului nostru de onoare, excelenţa sa preşedintele României, Klaus Werner Iohannis. Vă mulţumesc!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress