Desfăşurarea de trupe româneşti în Qatar

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat astăzi că Parlamentul urmează să aprobe trimiterea de trupe româneşti în Qatar. Deputatul a menţionat că este o solicitare venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis [n. RD – CSAT].

Florin Iordache:

„Da. Din ce ştiu eu, programul la Camera Deputaţilor – şi nu ştiu cum este la Senat – programul va fi aşa: luni după-amiază, de la ora 16:00, va fi ceitită moţiunea în plenul reunit, apoi va fi un plen comun, în care se vor vota cteva funcţii, mă refer la ASF – vicepreşedinte, membru neexecutiv; e vorba de un membru în Consiliul de Administraţie de la TVR, un supleant; participarea României cu trupe – e o solicitare a preşedintelui Iohannis – participarea României cu trupe în Qatar şi aşa mai departe. Deci va fi o şedinţă mai lungă luni după-amiază.”

Declaraţia deputatului Florin Iordache este susţinută de Ordinea de zi a Birourilor Comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 14 decembrie care, la punctul 3 include:

„Scrisoare din partea domnului Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, referitoare la participarea Forţelor Armatei României şi Ministerului Afacerilor Interne la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2019 şi extinderea ariei de dislocare a forţelor armate prin includerea teritoriului Statului Qatar în cadul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh”.

Analistul militar Radu Tudor mi-a spus însă că este probabil vorba de ofiţeri în cadrul Coaliţiei Anti-Daesh pe care România îi va trimite la CENTCOM- Tampa, în Statele Unite. Pare de altfel cea mai verosimilă informaţie în acest sens.

Update: Radu Tudor are dreptate, mi s-a confirmat si din surse oficiale SMAp. Este vorba despre Centcom Partner Integration Enterprise CPIE. Este vorba de un singur ofiţer care va participa în Qatar la o bază USCENTCOM.

Aria de operaţii a trupelor româneşti din Irak va fi extinsă şi pentru Qatar

Surse MApN mi-au declarat că este vorba de fapt despre extinderea ariei de operaţii pentru cei 5o de militari pe care Armata României îi are în Irak. Un comunicat de presă al CSAT din anul 2016 face referire la această decizie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress