ActualitateArmată

Biserica militară din Irak: abandonată într-un depozit

Au trecut aproape zece ani de când Biserica militară de campanie din Irak a revenit acasă. Biserica militară din Irak, prima biserică de campanie din istoria Armatei României zace abandonată într-un depozit din Craiova. O biserică de campanie care a susţinut şi a fost alături de trupele româneşti din Irak în perioada 2004-2009. O biserică de campanie care a intrat deja în istorie, fiind în linia întâi pavăză şi suport moral creştinesc pentru militarii României. Această biserică a fost readusă în ţară cu un efort deosebit, transportată cu Forţele Aeriene Române, şi „zace” cum într-un depozit unde an de an se distruge şi se macină sub presiunea timpului şi a interperiilor. O biserică plină de amintiri şi de istorie este bucăţi, piese modulare, într-un depozit pentru că nu s-a decis încă (din 2009) unde, pe ce amplasament să fie reconstruită (sau re-montată mai exact).

Este o biserică din lemn, din placaje, care este unică nu doar în Istoria Armatei României ci şi în istoria NATO. O amintire, un simbol, o imagine a succesului şi rezistenţei trupelor româneşti din Irak. Biserica a furnizat o susţinere morală enormă pentru orice militar român care a participat la misiunile din Irak.

Preoţi militari au oficiat slujbe în această biserică, IPS Teofan, fost Mitropolit al Olteniei şi actualmente „numărul 2” în ierarhia conducerii Bisericii Ortodoxe a României (Mitropolitul Moldovei) a binecuvântat în anul 2004 iconostasul acestei minunate biserici de campanie. În fiecare duminică pe timpul misiunii din Irak au fost oficiate slujbe religioase, de fiecare dată când un militar avea nevoie se putea reculege în acest minunat lăcaş de cult.

Simbol creştin al militarilor dat uitării

Unica biserică de campanie adusă în ţară este dată uitării şi este abandonată într-un depozit. Un simbol creştin-ortodox care a însoţit trupele româneşti din Irak zace într-un depozit de aproape 10 ani. Nimănui nu-i pasă. Mai mult, se ceartă comandanţi de unităţi şi mari unităţi pentru locul unde această biserică ar trebui să fie reconstruită. Cert este că nu există nicio decizie, biserica modulară şi componentele sale sunt într-un depozit al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Biserica campanie Irak

Surse militare mi-au declarat că această biserică, componentele sale, sunt în permanentă stare de degradare. Se ceartă comandanţii militari între ei unde să fie (re)amplasată această biserică simbol pentru trupele româneşti care au participat la misiuni în Irak în perioada 2003-2009.

Biserica de campanie din Irak

Am fost nu doar alături de militarii români din Irak ci şi alături de acest minunat lăcaş de cult creştin-ortodox. Am scris despre istoria bisericii din Irak pe blogul meu dar şi pe website-ul agenţiei RADOR. Sunt probabil singurele informaţii care au rămas şi care pot fi consultate despre această biserică. Revin însă cu acest articol şi le cer celor responsabili să scoată din „mucegai” piesele acestei biserici şi să o monteze undeva. Nu contează unde: această biserică de campanie merită dragostea şi şi mai ales atenţia Armatei României.

Foto Radu Dobritoiu Irak

Armata României nu a fost singură în Afganistan şi Irak. Dumnezeu şi preoţii au însoţit trupele noastre. Acum am uitat… Nu ne pasă. Dar toţi militarii care au fost acolo îşi amintesc de această biserică.

Iconostas Biserică

Indiferenţă

Problema bisericii de campanie din Irak nu este şi nu a fost o prioritate. Este de fapt o problemă care nu interesează pe nimeni. Vorbim despre un lăcaş de cult creştin-dortodox care este uitat într-un depozit.

Mai mulţi comandanţi militari de unităţi şi mari unităţi s-au contrazis practic pentru locul unde urma să fie montată biserica, reînălțată această biserică militară simbol. După cât de multe contradicţii au existat… orice comandant care a preluat comanda Brigăzii 2 sau a Forţelor Terestre a evitat să se implice în această problemă „delicată”. Cert este că biserica de campanie din Irak, adusă cu eforturi înapoi în ţară, zace într-un depozit al Batalionului 26. Acolo se macină odată cu trecerea timpului.

Biserica militara Irak

O simplă implicare a unui responsabil din MApN ar fi rezolvat problema. Mai exact era şi este nevoie de o decizie la nivel de conducere politică prin care să se stabilească foarte clar „recompunerea” sau mai exact reconstruirea bisericii de campanie. Comandanţii militari nu s-au înţeles deci se poate rezolva printr-o decizie la nivel de conducere politică. Unde şi cum: asta este de fapt decizia aşteptată. Până atunci şi generalii şi liderii politici au uitat sau se fac că nu îşi amintesc de această biserică militară de campanie. Timpul trece şi macină placajele din lemn ale bisericii, macină acest simbol al trupelor româneşti care au participat la misiunea din Irak.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress