600 de zile de război în Ucraina

În Ucraina, după 600 de zile de război, luptele din zona de nord a frontului din estul ţării s-au intensificat în ultimul timp. Trupele Federaţiei Ruse forţează ocuparea unor puncte strategice, cu pierderi semnificative. Atacuri importante ale ruşilor se duc asupra localităţilor Makiivka şi la Avdiivka, considerat acum un nou Bahmut.

Eforturi de câteva zile ale trupelor ruse pentru a ocupa oraşe importante din punct de vedere strategic din estul Ucrainei s-au soldat până acum cu pierderi semnificative pentru forţele Moscovei. Pe de o parte, sunt atacuri importante asupra localităţii Makiivka şi în direcţia oraşului Kupiansk, unde forţele ruse lansează zeci de asalturi în fiecare zi, anunţă comandantul forţelor terestre ucrainene, Olexander Sirski, citat de Agerpres. O altă zonă cu intense confruntări este Avdiivka, o localitate cunoscută şi sub numele de Poarta către Doneţk, regiunea pe care forţele ruse încearcă să o cucerească de la începutul războiului şi care a devenit de câteva zile centrul unor lupte extrem de dure, după ce armata rusă a declanşat o ofensivă în acea zonă.

Ruşii continuă însă să atace, în încercarea de a încercui Avdiivka, localitate apărată de aproximativ 10.000 de luptători ucraineni. Prin aceste manevre, Moscova pare să încerce să încercuiască şi să blocheze într-o zonă restrânsă forţele Ucrainei. Au fost respinse 15 atacuri ruseşti din patru direcţii asupra Avdiivka într-o singură zi, a anunţat Statul Major ucrainean. Asaltul principal al ruşilor asupra Avdiivka a fost declanşat pe 10 octombrie, cu peste 2000 de militari din trei batalioane de infanterie mecanizată, sprijiniţi de artilerie şi aviaţie. Operaţiunile ruseşti includ bombardamente intense de artilerie şi lovituri aeriene, destinate să reducă numărul forţelor ucrainene din Avdiivka. Ruşii au pierdut efectivele unui întreg batalion în doar trei zile. Forţele ruse nu au finalizat încercuirea operaţională a aşezării şi probabil se vor lupta să facă acest lucru, evaluează situaţia Institutul pentru Studiul Războiului, susţinând într-o analiză recentă că Avdiivka este, de asemenea, un bastion ucrainean bine fortificat şi apărat, ceea ce va complica probabil capacitatea forţelor ruse de a captura pe deplin aşezarea.

La Avdiivka, ruşii au pierdut tancuri din aproape toate modelele desfăşurate pe frontul din Ucraina – T62, T72, T80 şi T90. Experţii militari au notat că asaltul eşuat de la Avdiivka seamănă cu dezastrul de anul trecut înregistrat de ruşi la Vuledar, în urma căruia generalul rus Rustam Muradov a fost destituit de Vladimir Putin. Luptele continuă şi în diverse alte părţi din sudul şi estul Ucrainei, inclusiv în jurul fluviului Nipru, în vecinătatea oraşului Bahmut şi în regiunea Zaporojie.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress