15 spioni ruşi au folosit Franţa ca bază pentru operaţiile din Europa

Cel puţin 15 spioni ruşi specializaţi în asasinate au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă, scrie cotidianul francez Le Monde, evocând o urmărire orchestrată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice, transmite RFI.ro.

Conform unor surse citate de cotidianul francez, cei 15 agenţi, membri ai unei unităţi GRU specializată în asasinate, au utilizat Franţa ca „etapă intermediară de siguranţă” înainte sau după operaţiuni efectuate în Europa.

Nu au fost confiscate arme sau echipamente. Nici complici locali nu au fost identificaţi. Cei cincisprezece ofiţeri par să nu fi luat niciun contact cu agenţii Ambasadei Ruse la Paris. Pe de altă parte, ar fi operat în Marea Britanie, Bulgaria, Crimeea, Moldova şi Muntenegru. Acest lucru a condus serviciile franceze către ipoteza că departamentul Haute-Savoie, de la graniţa cu Elveţia şi Italia, ar fi fost folosit ca „bază pentru toate operaţiunile clandestine ale unităţii 29155 din Europa „, potrivit unui înalt oficial francez din serviciile secrete, citat de Le Monde.

Unul dintre spioni ar fi fost implicat în operaţiunea de asasinare a lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia

Unul dintre aceștia ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018 .

Cei doi au supraviețuit dar o femeie care locuia în regiune a murit după ce a găsit un flacon care fusese folosit pentru transportarea produsului toxic. Operațiunea a provocat un incident major între Moscova și Uniunea Europeană și a determinat serviciile secrete occidentale să caute vinovații.

Dezvăluirile din Le Monde vin concomitent cu acuzațiile Berlinului la adresa Moscovei că s-a aflat în spatele asasinării unui georgian în capitala germană, în august. Doi membri ai ambasadei ruse, cărora guvernul german le reproșează că nu au cooperat în această anchetă, trebuie să părăsească imediat țara.

Potrivit Le Monde, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriul francez, au locuit în mai multe rânduri în mici localități precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Franței), precum şi în sate izolate.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress