Turcia ar putea închide baza aeriană Incirlik

Turcia ar putea să închidă baza aeriană Incirlik, care găzduieşte zeci de bombe nucleare americane, ca răspuns la ameninţările impunerii de sancţiuni şi rezoluţiei Senatului SUA, care recunoaşte uciderea în masă a armenilor, în urmă cu un secol, drept genocid, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan. „Dacă este necesar să facem un astfel de pas, desigur avem autoritatea… Dacă acest lucru este necesar, împreună cu delegaţiile noastre, vom închide Incirlik dacă este nevoie”, a spus Erdogan la A Haber TV citat de Reuters. Turcia poate închide, de asemenea, baza radarului Kurecik, a adăugat el. „Dacă ne ameninţă cu punerea în aplicare a acestor sancţiuni, bineînţeles că vom riposta”, a spus Erdogan potrivit Reuters.

Şeful Pentagonului vrea să verifice seriozitatea afirmaţiilor preşedintelui Erdogan privind închiderea bazelor militare

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a afirmat luni că trebuie să vorbească cu omologul său turc pentru a înţelege cât de serios a fost preşedintele Recep Tayyip Erdogan atunci când a afirmat că ar putea închide baza aeriană de la Incirlik, care găzduieşte focoase nucleare americane, transmite marţi Reuters.

Avertismentul transmis duminică de preşedintele Erdogan referitor la posibilitatea închiderii bazei de la Incirlik a venit în replică la ameninţările cu sancţiuni din partea administraţiei SUA şi la o rezoluţie recentă a Senatului american care a recunoscut drept genocid uciderea în masă a armenilor din urmă cu un secol.

‘Nu mi-a fost adus la cunoştinţă până acum. Prima oară am auzit citind ziarele, după cum aţi menţionat, aşa că trebuie să vorbesc cu omologul meu din domeniul apărării pentru a înţelege ce vor să spună de fapt şi cât de serios este’, a declarat Esper reporterilor.

Duminică, Erdogan a menţionat şi posibilitatea închiderii unei a doua baze, cea de la Kurecik, care găzduieşte o importantă bază radar al NATO.

Esper a mai declarat că dacă preşedintele Turciei intenţionează în mod serios să închidă baza de la Kurecik, atunci subiectul ar trebuie discutat în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

‘În primul rând, sunt o naţiune suverană aşa că au dreptul inerent să găzduiască sau nu baze NATO sau trupe străine’, a afirmat Esper.

‘Însă, cred că acesta devine un subiect ce ţine de alianţă, de angajamentul faţă de alianţă, dacă sunt cu adevărat serioşi în privinţa a ceea ce spun’, a precizat şeful Pentagonului.

‘Cred că problema vizează aici, din nou, care este direcţia Turciei cu privire la alianţa NATO, precum şi acţiunile pe care le adoptă într-o serie de chestiuni’, a mai declarat Mark Esper.

Reuters aminteşte că mai mulţi diplomaţi din cadrul NATO şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Turcia, membră a Alianţei Nord-Atlantice din 1952 şi un aliat important în Orientul Mijlociu, acţionează în ultima perioadă din ce în ce mai mult în mod unilateral.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*