Darul otravit: desfiintarea taxelor radio-tv

Informatia ca bugetul Societatii Romane de Radiodifuziune s-a dublat este o minciuna prin care se manipuleaza opinia publica. De fapt bugetul SRR se micsoreaza in acest an cu 34 milioane de lei. Si am sa va explic de ce, conturandu-va de fapt informatia reala si corecta despre alocarea (din proiectul de buget) pentru SRR.

Inainte de eliminarea taxei radio bugetul total al SRR era format din: alocare de la bugetul de stat + taxa radio. Alocarea de la bugetul de stat era de fapt o finantare catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR – relee radio) o companie de stat protejata de Guvern. Tot in aceasta alocare de la buget erau incluse finantarea Orchestrelor Nationale Radio (ONR), Radio Romania Chisinau si Radio Romania International (RRI). Dar cu un procent mult mai mic (din alocarea bugetara) fata de ceea ce se directiona catre SNR. De retinut ca din 2012 Guvernul nu a mai alocat de la buget niciun leu pentru investitii catre SRR.

Bugetul consolidat al SRR cuprindea si banii din taxa. Care reprezentau baza financiara de functionare a SRR. Din taxa radio se achitau toate obligatiile SRR de companie cat si cele patronale, se faceau investitii si achizitii (calculatoare, reparatii lifturi, implementarea de echipamente ISU de la centrala de incendiu pana la dotari specifice, instrumente muzicale pentru orchestra, echipamente tehnice – pupitre, mnicrofoane, echipamente de inregistrare etc.) se sustinea Gaudeamus, festivalul RadiRo, Editura Casa Radio, proiectele culturale de tipul „5 ore de muzica clasica in scoli”, Pianul calator” etc. Tot din taxa se plateau tichetele de masa pentru muzicienii din ONR, personalul RRI.

Bugetul solicitat de SRR este de 417 milioane de lei reprezentand (aproximativ) bugetul consolidat al SRR pe anul trecut.  In proiectul de buget actual pentru SRR se aloca 383 milioane de lei reprezentand de fapt o „dublare” a ceea ce aloca pana anul trecut Guvernul in primul rand pentru Societatea Nationala de Radiocomunicatii, ONR, RRI si nicidecum o dublarea a bugetului consolidat al SRR.

Bugetul propus pentru SRR

Mai clar, pentru a intelege foarte bine realitatea :

Buget Guvern (2016) + Taxa radio (2016) = 417 milioane (aproximativ)

Buget Guvern (2016) x 2 = 383 milioane (aproximativ)

De precizat ca SRR si-a chivernisit cu atentie bugetul si nu are datorii asa cum se intampla la TVR. Radioul public a reusit cu un management eficient sa tina echilibrul financiar al institutiei pe plus in conditiile in care a sustinut numeroase proiecte culturale de succes (RADIRO, Gaudeamus etc.), in conditiile in care piata media dun europa se confrunta cu mari probleme pe palierul economic.

Buget baban la SRTV pentru datorii

Si am ajuns la bugetul TVR unde Guvernul dovedeste de fapt ca desfiintarea taxelor radio si tv a avut ca obiectiv salvarea acestei institutii de la faliment, stiut fiind ca SRTV are in prezent o datorie de aproximativ 200 MILIOANE DE EURO. Astfel ca actualul proiect de buget al Guvernului Grindeanu prevede o marire cu 600% a bugetului TVR, acesta ajungand la 950 de milioane de lei (Informatii complete despre aceste bugete pe Agerpres.ro). IN opinia mea sunt bani aruncati pe apa sambetei: SRTV nu are management pentru a gestiona nici buget si mai ales nici achitarea datoriilor.

Darul otravit: eliminarea taxelor radio-tv

Bugetul real al SRRNici Uniunea Europeana si nici FMI nu ar fi acceptat stergerea acestor datorii ale TVR, datoriile trebuiau platite si nu exista bugetare (avem exemplu EBU cu Eurovision). In acest conditii s-a luat rapid decizia de a elimina taxele radio-tv, promitandu-se ca acestea vor fi platite de Guvern. Poporul s-a bucurat ca scapa de taxa radio de 2,5 lei si de cea tv de 4 lei. De fapt taxa a fost trecuta dintr-un buzunar in altul (tot al poporului roman) si acum vor sustine toti romanii plata celor doua taxe si nu doar cei care plateau pana in ianuarie 2017. Poporul nu a inteles insa ca este un dar otravit: alaturi de cele doua taxe la buget a fost trecuta si datoria de 200 de milioane de euro a TVR.

Bottom line = eliminarea taxelor rtv

  • Prima victima este poporul roman pentru ca acum nu va plati doar cele doua taxe ci si un „bonus” de 200 de milioane de euro.
  • A doua victima este SRR – companie careia i se diminueaza bugetul cu 34 de milioane de lei in conditiile in care anii trecuti a „strans cureaua” pentru a se incadra in bugetul de care a dispus. SRR a fost laudata inclusiv de EBU (European Broadcasting Union) pentru rezultatele obtinute: mult mai bune decat majoritatea posturilor publice din UE.  SRR deranjeaza in Romania prin audienta de aproape 32% din publicul radio, cu Radio Romania Actualitati post cu 2 milioane de ascultatori zilnic.
  • A treia victima este SRTV pentru ca, desi a primit un buget „baban”, nu are niciun plan eficient de management, nu are solutii pentru a iesi din marasmul financiar in care se afla.

Drept pentru care datoriile TVR vor continua sa creasca in timp ce institutia se va culca pe o ureche cu speranta ca din 2017 poporul roman, prin bugetul de stat, ii va acoperi toate datoriile si iar datoriile si managementul defectuos si va putea sa functioneaze cu rating-uri medii de 1-4%. SRTV se bucura la acest inceput de an dar cu siguranta ca peste un an va avea aproximativ aceleasi datorii in conditiile in care anul acestava primi (potrivit proiectului) cu mult mai multi bani.

Mai clar: ceea ce primeste acum SRTV nu va acoperi datoriile ce continua sa creasca. Si cine va plati urmatoarele si urmatoarele datorii ale SRTV incepand din 2017? Ceea ce nu primeste SRR acum va incuraja la dezinteres pentru banii publici. Pentru ca, nu-i asa, daca nu s-a pretuit o gestionare eficienta de ce sa nu acumulam si noi datorii la fel ca SRTV ca oricum din 2017 plateste Guvernul Romaniei.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*