Ucraina actuala: impotriva romanilor

Cei care ma cunosc pot spune cu siguranta ca nu sunt un sustinator al Moscovei, al Rusiei şi, mai mult decât atât, al principiilor şi instrumentelor utilizate la scară regională şi internaţională de Federaţia Rusă. Am aflat că în ultima perioadă analizele mele sunt urrmărite cu mai mare atenţie de Ambadasa Moscovei la Bucureşti decât de reprezentanţii diplomaţiei de la Washington. Bun asa… Derularea evenimentelor din Ucraina îmi confirmă însă că cei care ţin cont de părerile mele sunt mult mai îngrijoraţi de părerea subsemnatului, pertinentă sau nu, spre deosebire de cei care ştiu că am petrecut ani de zile în linia întâi, alături de trupele americane, în condiţiile în care mi-au scanat retina şi mi-au luat amprentele (nu odată) pentru a li se confirma că nu sunt urmărit pentru terorism. Deşi am fost tratat ca un deţinut de drept comun de către Statele Unite, continuu să fiu in contunuare partizan al Washigtonului.

Din perspectiva istoriei nu as lua-o insa cu inceputul… Cu Razboiul Crimeii, prima data cand o coalitie multinationala a condus o campanie militara (impotriva Imperiului Rus). Ma voi opri insa la anii 1954-1956, atunci cand Nikita Hrusciov a trasat, dupa Stalin, granitele Republicilor Socialiste Sovietice. In acea perioada Crimeea, cu o populatie majoritar rusa, a fost alipita Ucrainei. La fel s-a intamplat si cu teritorii romanesti ocupate de URSS care au fost lipite de Ucraina. In mod similar s-a intamplat cu teritorii de la Polonia si ale Ungariei.

Pe scara istoriei, Ucraina ca stat are o istorie bine definita si determinata, extrem de scurta daca facem referire la alte tari cu care se invecineaza (Romania, Polonia, Ungaria – de exemplu). Un stat artificial conceput de Stalin si conturat de Hrusciov. Un stat cu o istorie “de buzunar”.

Ce se intampla de fapt la Kiev?

Forte rusestiUna dintre primele legi – sau primele decizii  – ale Parlamentului de la Kiev a fost anularea drepturilor minoritatilor nationale. Are Romania minoritati nationale pe teirotirul Ucrainei? DA, ARE. Sunt aproximativ 400.000 de romani care au fost suprimati prin aceasta lege. Are Rusia minoritati pe teritoriul Ucrainei? DA, ARE… Dorim, la fel ca Rusia sa ne protejam etnicii? Cu siguranta, Da!

Parlamentul de la Kiev a anulat nu numai drepturile romanilor ci si posturile de radio care emiteau in limba romana!

Noul Parlament de la Kiev este dominat de nationalisti si ultranationalisti. O evolutie anticipata de orice istoric: o tara fara istorie provoaca tendinte nationaliste. Ce inseamna 130 de ani (adunati aritmetic) de istorie? O frustrare care te incita la regandirea istoriei.

Parlamentul de la Kiev nu va accepta vreodata, in actuala formula de reprezentare, respectarea drepturilor minoritatilor. Si aici, pe noi, ne intereseaza romanii.

In fapt, si sublinez – in opinia mea -, actualul Parlament de la Kiev nu este oglinda democratica a intereselor pupulatiei cuprinse pe teritorul inclus intre granitele actuale ale Ucrainei. O masura profund democratica ar fi trebuit sa impuna alegeri anticipate in actuala situatie de criza, cu o puternica monitorizare a alegerilor din partea organizatiilor internationale. In acest moment parlamentul de la Kiev reprezinta – in opinia mea – un rezultat impus de forta strazii, de frica acestor presiuni, o impunere in forta a unei minoritati care reprezinta in mare parte factiuni nationaliste si chiar ultranationaliste.

Doctrina Monroe

Orice student la istorie a aflat de Doctrina Monroe…. Doctrina Monroe este un document fundamental de strategie pentru Statelor Unite, doctrina a fost proclamata pe 2 decembrie 1823. Potrivit prevederilor puterile europene nu vor mai coloniza si nu se vor mai amesteca în afacerile interne ale Americilor. Statele Unite ale Americii urmau să se proclame neutre în războaiele dintre puterile europene si coloniile lor. Daca aceste războaie ar fi apărut totusi, SUA ar fi urmat să considere astfel de conflagratii ca pe niste actiuni ostile la adresa lor. Presedintele SUA James Monroe a fost primul care a prezentat public această doctrină în timpul celui de-al saptelea discurs anual asupra stării Uniunii tinut în fata Congresului SUA. Acesta este considerat unul dintre cele mai importante momente ale dezvoltării politicii externe ale SUA.

Asadar… SUA nu dreste ca puterile europene sa se amestece in afacerile interne ale Americilor! Dar se amesteca in afacerile Rusiei, in raport cu un stat aflat la granitele Federatiei Ruse, intr-un teritoriu de granita unde rusii sunt majoritari si unde… Ucraina a reconfirmat si a acceptat contractual prezenta trupelor rusesti (Cirmeea) cu baza cedata la Sevastopol si baze acceptate dipoolmatic ca prezenta militara pe teritorul Peninsulei Crimeea.

Mai rusilor… nu va iubesc de fel! Mi-ati ucis bunicul!  Dar acum aveti dreptate! Si americanii NU AU DREPTATE!

De ce SUA poate interveni oricand, oricum si oriunde pe harta celor doua Americi? Si de ce Rusia nu poate sa isi impuna punctul de vedere la granita directa? Avem asadar un subiect cu doua interpretari: atunci cand ne convine si atunci cand nu avem habar si spunem ca nu ne convine. In Columbia, Nicaragua, Panama si Cuba, SUA au avut tot dreptul sa intervina. Ei uite ca in Crimeeea este o mizerie interventia trupelor Moscovei din perspectiva Washingtonului.

Din punctul meu de vedere, oriunde in lume trupele Rusiei nu au ce sa caute. Si le-as arunca in aer ca in „Medal of Honor”. Dar haideti sa nu cantarim situatii simiare cu greutati diferite.

Sa va mai spun ca SUA se grabesc… ca ar fi trebuit sa se consulte cu Romania si Polonia? Ca – din nou – nu inteleg mentalitatea si istoria unei regiuni inainte de a se implica? Ca in acest moment sustin de fapt factiuni nationaliste si ultranationaliste cu scopuri si dorinte clare de a ajunge la putere si de a-si impune propriile politici? Sa va spun ca o sa-l regrete pe Ianukovici? Asa cum ii regreta pe alti lideri inlaturati?

In opinia mea Rusia – de aceasta data – are dreptate. Si cursul istoriei sunt sigur ca imi va da dreptate. Din pacate, aceasta perioada ar fi fost una ce putea fi exploatata la maxim de diplomatia romaneasca. Si asta, din pacate, nu se intampla. Anticipez ca, la fel ca si in cazul Georgiei cu Osetia, se va forma o republica independenta in Crimeea. Si este ineficient sa ne concetram eforturile impotriva acestei evolutii. Cu sigurata insa ca ne putem gandi la o alta abordare diplomatica.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress