Armată

Misiuni ale Grupului de luptă NATO din România

Grupul de luptă al NATO de prezență înaintată în România și-a relocat principalele efective în Baza de la Cincu și și-a amplasat în paralel facilități logistice și de luptă în Dobrogea. Potrivit deciziei Alianței, această structură militară, care are Franța ca națiune cadru, urmează să să se dezvolte la nivel de brigadă.

Principala componentă a grupului de luptă NATO de pe teritoriul României este reprezentată de Regimentul 8 Parașutiști de Infanterie Marină din Franța, structura militară incluzând efective din Belgia, Olanda, Italia, Polonia, Statele Unite și România. Franța este națiunea cadru a Grupului de luptă NATO din România și totodată țara cu cea mai puternică forță armată din Europa, fiind urmată de Marea Britanie și Italia, potrivit unui clasament actualizat anual în baza de date GlobalFirepower, o platformă de informare utilizată de NATO. Când va fi consolidată la nivel de brigadă această structură militară va avea aproximativ 3300 de militari. Aproape 1.200 de soldați sunt deja cartiruiți în baza de la Cincu.

Separat de efectivele de infanterie, trupe de uscat, grupul de luptă include și o componentă de apărare anti-aeriană. Un detașament sol-aer format din 120 de aviatori a fost desfășurat la baza românească Capu’ Midia, în cadrul misiunii Eagle. Pentru a consolida poziția de descurajare și defensivă a NATO pe Flancul Estic, Franța a implementat acolo un sistem sol-aer cu rază medie Mamba. ”Scopul este de a asigura protecția bazei aeriene, a orașului Constanța și a portului său, cel mai mare de la Marea Neagră, ceea ce îl face un punct de mare importanță strategică”, precizează site-ul oficial al Forțelor Aeriene Franceze.

Se anunță oficial că militari dintr-o țară NATO au ca misiune protejarea unui oraș din România. În ceea ce privește baza aeriană la care se face referire, ea este cea de la Mihail Kogălniceanu extrem de importantă pentru NATO și pentru partenerul strategic al României – Statele Unite ale Americii.

„Pentru menținerea capacității de luptă a aviatorilor și a dezvolta interoperabilitatea țărilor aliate angajate în misiunea Eagle, se organizează instruiri comune cu militarii români de două – trei ori pe săptămână. Totodată, NATO organizează, odată pe lună, un exercițiu mult mai consistent, care implică mijloace aeriene din Europa și din alte părți”, precizează aliații francezi.

Sistemul Mamba poate urmări simultan 100 de traiectorii ale unor potențiale ținte. Dintre acestea, se poate deschide simultan focul asupra a zece ținte. Un sistem Mamba are până la 48 de rachete gata de lansare simultan. Mamba este singurul sistem european capabil să contracareze rachete balistice.

În România, sistemul Mamba a venit însoțit de un centru de management tridimensional bazat pe un radar performant. El este compatibil cu platformele Patriot și asigură dirijarea rachetelor precum și corelarea lor cu alte tipuri de armament al NATO cât și din dotarea Armatei României. Printre acestea se numără artileria, elicopterele și dronele, a anunțat Ministerul Francez al Apărării.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*