
Consiliul Uniunii Europene a înființat Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Decizia vine în urma solicitării din luna ianuarie a acestui an, prin care prim-ministrul Moldovei a adresat șefului diplomației europene cu o solicitare de asistență.
Aflată pe harta războiului hibrid al Rusiei, Republica Moldova a solicitat asistență din partea Uniunii Europene pentru a crește reziliența sectorului de securitate, în domeniul managementului crizelor și al amenințărilor cibernetice. Potrivit Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, desfășurarea misiunii civile din Republica Moldova va fi inițiată, oficial, în cadrul următoarei Conferințe privind Comunitatea Politică Europeană, care va avea loc la 1 iunie, chiar în Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European misiunea va oferi consiliere cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.
Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune.
Misiunea va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere va fi comandantul operației civile; în viitorul apropiat va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiile la fața locului.
„Astăzi ne sporim sprijinul pentru Moldova în protejarea securității, integrității teritoriale și suveranității acesteia. Desfășurarea unei noi misiuni este un alt semn politic important al sprijinului Uniunii Europe în circumstanțele dificile actuale”, a spus Josep Borrell.
Misiunea va oferi consiliere la nivel strategic și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în ceea ce privește avertizarea timpurie și detectare a amenințărilor.