Lipsa microprocesoarelor afectează producția de rachete rusești

Rusia are nevoie de componente electronice pentru a produce rachete de precizie, cele mai multe fiind deja utilizate în invadarea Ucrainei. Supusă unui embargou internațional, Moscova caută soluții pentru a se aproviziona cu microprocesoarele de înaltă tehnologie necesare producției de rachete.

Rusia se confruntă cu un deficit tehnologic sever provocat de sancțiunile internaționale impuse în urma invadării Ucrainei. După ce a epuizat un număr important de rachete, mai multe decât anticipase inițial, Moscova se bazează din ce în ce mai mult pe stocurile vechi de muniții în timp ce forțele ucrainene înarmate de Occident au declanșat o contraofensivă în zona de sud a țării unde lansează lovituri precise asupra depozitelor rusești de muniție și a infrastructurii cheie, cum ar fi podurile.

Pentru a semnala pericolul reprezentat de aprovizionarea Rusiei cu componente tehnologice, Ucraina a transmis avertizări comunității internaționale că Rusia a întocmit liste de cumpărături pentru semiconductori, transformatoare, conectori, tranzistori, izolatori și multe alte repere, cele mai multe produse de companii din Statele Unite, Germania, Olanda, Marea Britanie, Taiwan și Japonia. Pe primele locuri pe lista de componente se numără microprocesoarele și microcircuitele dar și componentele de transmisie de date de mare viteză. Deși rachetele, calculatoarele de control și senzorii de procesare ale Moscovei se bazează pe componente rusești, cele mai critice piese, de înaltă tehnologie sunt de producție occidentală.

În situații dificile se aplică măsuri disperate… Potrivit agenției Bloomberg, autoritățile din Uniunea Europeană sunt îngrijorate de creșterea livrărilor de aparate de uz casnic din state precum Armenia și Kazahstan către Federația Rusă. În ultimele opt luni ale anului 2022, Armenia a importat mai multe mașini de spălat din UE decât în ultimii doi ani. În plus, importul de frigidere în Kazahstan a fost în luna august de trei ori mai mare decât în aceeași lună a anului trecut.

Oficialii europeni cred că aceste electrocasnice sunt revândute apoi Rusiei. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că anumite componente ale bunurilor furnizate pot fi utilizate în scopuri militare. În lunile trecute, s-a semnalat faptul că în tancurile rusești au fost găsite piese de la mașini de spălat și frigidere.

În timp ce Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Japonia și alte țări au impus sancțiuni, Moscova are susținerea Beijingului care a furnizat deja Rusiei vehicule de teren pentru personalul de comandă, precum și componente folosite pentru drone și motoare navale. Dar și China, la fel ca Rusia, reușește cu greutate să își procure componentele de înaltă tehnologie de care și Moscova are nevoie.

Foto copertă: Financial Times

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress