Încă trei fregate pentru Forţele Navale ale României

Înzestrarea Armatei României va continua cu noi programe dacă se va realiza o gestionare eficientă a fondurilor dar, în acelaşi timp, se vor obţine finanţări şi din partea fondului european de apărare. Toate aceste viitoare proiecte vor implica industria românească de apărare. Ministrul apărării naţionale Mihai Fifor i-a oferit în exclusivitate informaţii lui Radu Dobriţoiu despre aceste proiecte care includ, în perspectivă, achiziţionarea a încă 3 Fregate, continuarea proiectului de transportor amfibiu Agilis (8×8 produs la Moreni), dar şi achiziţionarea de tancuri pentru forţele terestre. Tot pentru trupele de uscat există un proiect de achiziţie de elicoptere de luptă şi transport unde este posibil să se folosească finanţare din fondul european de apărare.

Ministrul Mihai Fifor despre cele trei fregate

„Avem în rezervă sau pe masa de lucru şi alte câteva programe majore de înzestrare pe care intenţionăm că le propunem CSAT-ului şi Parlamentului României spre aprobare. Mă gândesc, de pildă, pentru că tot am zis că trebuie să întărim prezenţa navală, mă gândesc, de pildă, la încă trei fregate. Am discutat deja la Statul Major al Forţelor Navale şi concepţia este gata. Încă trei fregate, repet, pe care să le construim în România, pe modelul pe care intenţionăm să facem corvetele mltifuncţionale. Vreau să vă asigur că nu am uitat niciun moment de programul pentru cele trei submarine pe care Forţele Navale şi le-ar dori ca înzestrare. Şi aici conceptul este aproape deja, deci vom putea prezenta CSAT-ului şi Parlamentului şi acest program major de achiziţii. Motivul pentru încă nu am putut să ieşim cu ele a fost, desigur, încadrarea în buget. Vreau să vă spun că avem sumele deja angajate pentru următorii ani aproape în totalitate. Dar vom căuta posibilităţi printr-o gestionare mai judicioasă, poate, a acestor 2%, astfel încât să putem genera şi celelalte programe majore de înzestrare. Dacă vom ţine calendarul, şi nu văd niciun motiv în momentul de faţă, voinţă politică există, majoritatea parlamentară nu a stat niciun moment de gânduri în a aproba aceste sume de bani, guvernul cu atât mai mult, eu cred că vom putea să ne atingem ţintele conform planificării pe anii care urmează, începând de la transportoare şi terminând, eu ştiu, cu aceste submarine”.

În aprilie 2016, generalul Dumitru Scarlat vorbea despre 270 de tancuri care ar urma să fie achiziţionate într-o perioadă de 10 ani, tancuri ce vor constitui dotarea principală pentru şase noi batalioane de tancuri. Ce puteţi spune despre acest proiect de înzestrare cu tancuri?

Mihai Fifor:

„Este un proiect pe care eu l-am găsit în minister la venirea mea; e vorba de tancuri pe care ar urma să le preluăm updatate din Germania, după câte ştiu eu. Deocamdată, proiectul este oprit, pentru că nu e o chestiune care ţine de România, pentru că în acest proiect au intrat mai multe state membre ale NATO. Deocamdată, el este într-un stand-by /…/. În timpul acesta nu am vrut să stăm degeaba şi am început să facem înzestrarea cu transportoarele blindate, cu Piranha V. Nu am oprit niciun moment proiectul care se referă la transportorul 8×8 flotabil – Agilisul -, pe care dorim să îl dezvoltărm în continuare. Ne gândim în continuare la înzestrarea cu maşini de luptă de infanterie, astfel încât să constituim o forţă mecanizată foarte serioasă, pe care, de altminteri, ne-am asumat-o prin programul de capabilităţi pe care îl avem în cadrul Alianţei”.

Trei noi fregate pentru Forţele Navale

Înzestrarea cu tancuri pentru Forţele Terestre

Înzestrarea cu tancuri trebuie deblocată în primul rând în cadrul Alianţei, a mai declarat ministrul Mihai Fifor, precizând totodată că există încă un program important de achiziţii în atenţia Armatei României: cumpărarea de elicoptere de luptă şi de transprot pentru Forţele Terestre.

INTERVIUL INTEGRAL CU MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE MIHAI FIFOR VA PUTEA FI ASCULTAT JOI, 25 OCTOMBRIE, ÎN EMISIUNEA EUROATLANTICA.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress