Slabiciunile Califatului Islamic

Ultimele evolutii din Irak si Siria ma vor preocupa permanent si voi scrie despre acest subiect pana cand acesti barbari vor fi anihilati. Nu este o cruciada ci este o datorie pe care o consider esentiala dupa o perioada foarte mare pe care am petrecut-o alaturi de Coalitia din Irak in perioada 2003-2009. Daca statele care au participat la aceasta misiune de tip coalitie nu se implica efectiv in ceea ce se intampla acolo eu sunt dator, cu micile mele puteri jurnalistice, sa aduc la lumina ce a fost, ce s-a dorit si ce s-a obtinut in Irak. Romania a fost parte a acestui efort de impunere a pacii, de stabilizare, de reconstruire a Irakului, umar la umar cu cele mai puternice armate din lume: SUA, Marea Britanie, Italia, Polonia si Asutralia. Consider ca acolo, in Irak, aceste puteri au lasat lucruri nerezolvate. Sau, asa cum am scris pe contul meu de FB, o rana deschisa care acum s-a umplut de puroi. Suntem in secolul XXI si nu pot accepta ca niste barbari sa isi construiasca, sa isi implementeze si poate chiar sa isi consolideze un stat fundamentalist Islamic, sa construiasca un califat specific secolelelor XII-XIII intr-o lume pe care o dorim libera, cu valori putine dar clare, cu note (macar) de democratie.

Ultimele declaratii ale Marii Britanii m-au nelinistit. Si nu doar informatia ca aproximativ 500 de cetateni britanici lupta alaturi de jihadisti. Ci si datele care demonstreaza ca aproape tot atatia barbari din Franta si, intr-o masura similara, din alte state europene lupta fara a respecta principii in Irak si Siria.

Peshmerga AhileIntr-un articol recent, George Friedman aducea aminte de ceea ce au am invatat in facultate: conturarea granitelor din Oriental Apropiat, din Levant si chiar pana in Magreb, care nu a tinut cont de populatii, etnii, triburi. Si acum, dupa confuzia conturarii granitelor neocoloniale, resimtim nu doar acele greseli ale istoriei ci si dorinta de revigorare, de reimpunere a vechilor imperii: persan, otoman, califate arabe etc.

Americanul cu origini maghiare (George Frideman) scrie despre crearea Libanului in urma itelegerii Sykes-Picot (de la diplomatii Francois Georges-Picot si Sir Mark Sykes), intre Franta si Marea Britanie, dupa prabusirea Imperiului Otoman, in sudul Turciei contemporane. Atunci au fost configurate granitele actualelor state pe care le cunoastem acum ca Liban, Siria si Irak, Arabia saudita, Iordania. Asadar mostenim acum o decizie franco-britanica. Nu era vorba de state-natiuni ci de o trasare cu rigla pe harta a unor granite. O inventie a acelor timpuri pentru state-natiuni islamice.

A fost creat un Irak dominat de britanici, au fost reconfigurate foste provincii otomane in Siria (cu influenta franceza). Fracezii au mers mai departe si au marjat pe linia sustinerii unui Levant, inclusiv cu sustinerea comunitatilor crestine. Au conturat separat o parte din Siria si au format Libanul. De fapt tot ceea ce era situat la nord de muntii Hermon era un apanaj al Frantei. Britanicii, la randul lor, au definit teritorul la vest de Raul Irodan si din districtul administrativ Filistina s-a nascut Palestina. Pentru ca, in timpul Primului Razboi Mondial, Marea Britanie a fost aliata cu o serie de triburi arabe impotriva Turciei. Doua dintre aceste triburi, foarte puternice, inamice, au fost aliate ale UK. Marea Britanie le-a promis celor doua triburi putere la finalul WWI. „Victoriosii” au primit dreptul de a conduce Arabia (de unde Arabia Saudita). Cel de-al doilea trib (al Hashemitilor) a primit conducerea pentru nou inventatul Irak si, separat, un teritoriu arabil la est de Raul Iordan: Regiunea Trans Iordan. Cu timpul a devenit Iordania. Acest contur geografic contemporan mai include si cinci entitati create intre mediterana si Tigru, intre Turcia si nou creata Arabie Saudita. Care au devenit sase entitati dupa ce ONU a decis crearea Statului Israel in 1947. Totul era gandit insa pe principii administrative europene, fara a tine cont de triburi, de religii, de interese zonale si locale. Si acum avem de dus aceasta problema in secolul XXI. Realitatea avea sa ii bata pe cartografii europeni. Si istoria se razbuna acum pe noi, pe europeni…

Stratfor.com da si un exemplu edificator in privinta granitelor Siriei. Compozitia etnica si religioasa… Cu impactul granitelor create la inceputul istoriei contemporane pentru ceea ce sa intampla acum, in 2014 (provocarea geografica pentru Siria).

O viziune similara este prezentata si de colegul meu Mario Balint. Cu o perspectiva mai apropiata de noi, de Romania si de Europa (Radicalizare si globalism).

Calcaiul lui Achile pentru ISIS

Discutam cu unul dintre cei mai importanti lideri militari actuali despre extinderea rapida, despre blietzkrieg-ul ISIS. Despre extinderea fara precedent, intr-o perioada scurta, a feudei medievale ce este controlata acum de acesti barbari. Si aveam aceasta discutie de analiza inainte ca CNN sa prezinte versiunea sa pentru „Calcaiul lui Achile pentru ISIS”.

Supriza, mobilitatea si tratamentul barbar al oponentilor reprezinta doctrina ISIS (Statul Islamic din Siria si Irak) pentru a ocupa rapid teritorii in Siria si Irak. Dar, dupa acest atac supriza, adversarii ISIS au inceput sa se regrupeze. Si „Califatul” este fortat acum sa se apere pe fronturi multiple. Unul dintre analistii militari ai CNN – Michael Knights – declara ca ISI va trebui sa isi modifice strategia pentru a nu pierde, sa se apere in acelasi timp in multiple puncte de lupta. Analistul subliniaza ca ISIS detine o serie de tacticieni si strategi militari (oare de unde? – n. R.D.), veterani ai insurgentei din Irak din timpul luptelor cu Coalitia condusa de SUA, mercenari si alte elemente de comanda care au reusit cu o sustinere definita sa ocupe diferite teritorii. Separate insa si din ce in ce mai izolate… Viteza de avansare militara influenteaza insa capacitatea ulterioara de control. Avansul militar rapid al ISIS a beneficiat de slabiciunea oponentilor ca si de planificarea meticuloasa a atacului (conceputa in ultimi ani).

Acest razboi „de parjolire” a teritoriilor ocupate a inclus o campanie de intimidare foarte puternica. Asa cum ar numi militarii: operatiuni psihologice (PSIOPS) de adancime, cu impact rapid, cu actiuni imediate puse in practica si cu o versalitate nemaintalnita. Al-Baghdadi a construit o structura de comanda proiectata sa combine controlul centralizat cu executii sumare (in teritoriile ocupate), cu eiminarea unor lideri locali. Campanie sincronizata cu valuri de atacuri sinucigase sau cu masini capcana, cu dispozitive explozive improvizate.

Campania militara a fost dezvoltata la ceea ce vedem in prezent. Si – ceea ce este foarte important – a fost suprapusa cu un plan modern de management economic. Nimic din ce a fost ocupat ca facilitate econoica nu a fost distrus. Bancile ocupte au fost devalizate si au fost obtinute sume enorme de valuta. Instalatiile petroliere au fost protejate si acum sun valorificate. Ceea ce asigura acum un venit permanent pentru teroristi. Numai producatia petroliera controlata este de aproximativ 80.000 de barili de petrol/ zi. Petrol vandut la piet de dumping. Rapid, cu castiguri imediate.

Adaugam la capacitatile ISIS si masinile de razboi capturate. Surse deschise sustin ca ISIS utilizeaza acum tancuri M1 Abrams si masini de lupta blindate (HUMVEE) capturate de la Armata Irakiana. Si blindatele au facut de mai multe ori diferenta pe campul de lupta. ISIS, cu un sigur tanc T-55 a reusit in aceasta luna sa rupa asediul de la Amerli.

Ramane insa, asa cum discutam cu generalul roman, slabiciunea de a apara teritoriile extinde ocupate. Si, mai mult decat atat, pentru a avea succes, oponentii ISIS ar trebui sa isi coordoneze atacurile.

Elemente cheie in lupta cu ISIS

Potrivit informatiilor (CNN, Reuters), ISIS a capturat pana acum intre 200 si 300 de Humvee. Masini blindate de lupta (pe platforma Hummer) pe care le vor tine operationale pentru mai multe luni inainte de a avea nevoie de piese de scimb si de reparatii. Din fericire foarte putine au fost capturate in stare perfecta. Ceea ce in timp, pe o perioada medie, isi va spune cuvantul pe campul de lupta.

Pe de alta parte, sunt informatii ca ISIS nu detine specialisti (tanchisti) care sa manevreze tancurile M1 Abrams si nici macar tunurile de camp de 155mm Howitzer. Singurele capacitati in materie de masini grele de lupta: cateva tancuri T-55. Putine si in stare slaba de functionare.

Opunerea unei rezistente sustinute, cu linii de aprovizionare si de comunicatii: o alta vulnerabilitate pentru ISIS. Un atac sustinut pe fronturi diferite va scufunda ISIS si Califatul va transformat in grupe si grupuscule ce pot fi usor anihilate. Asta la scara larga. Simiar se intampla la scara regionala. Si un exemplu a fost revolta triburilor in Zowiya (provincia irakiana Salahudin) unde atacul ISIS a fost intampinat inclusiv cu lovituri de mortiere si riposta cu mitraliere grele.

Se presupune ca ISIS detine 15.000 de luptatori. Pentru o zona extrem de extinsa ce se intinde din nordul Siriei pana in mijlocul Irakului. In multe situatii ISIS lanseaza atacuri doar pentru a lovi zonele parasite de forte armate de opozitie. Asa s-a intamplat recent cand ISIS a atacat Jalula dupa ce luptatorii peshmerga au parasit zona pentru a se confrunta in alta zona cu fortele ISIS.

Realitatea scoate in evidenta ca ISIS are prea putini luptatori per kilometru patrat ocupat. Ceea ce explica dorinta ISIS de a ataca zona mai putin populate evitand regiuni urbane de teama rascoalelor locale si a informatorilor care pot da date despre capacitatea reala de lupta a Califatului.

Loviturile aeriene, chiar si reduse ca numar si operatii, au scos in evidenta o slabiciunea majora a trupelor ISIS. Bine tintite acestea au avut rezultate foarte bune.

ISIS nu a tinut cont de rivalitatile tribale. A ocupat, a inspaimantat, a supus, a umilit. A tinut cont doar de triburile sunite. Si a contribuit masiv la confruntarile sectariene ce existau deja. Acolo unde a obtinut concesii tribale locale, unde spera ca a obtinut suport, exista frustrari foarte mari de care ISIS nu tine cont.

ISIS a dovedit o capacitate limitata de a mentine pozitii strategice. Asa cum s-a intamplat cu barajul din nordul Irakului reocupat de kurzi. A reusit sa contracareze Armata Irakiana si militiile siite in Tikrit dar acesta a fost un efort major.

In plan defensiv ISIS are doar doua repere principale: amplasarea in retragere de dispozitive explozive improvizate si bombe radiocomandate pe rutele principale amplasate inclusiv in vehicule abandonate.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*