Mos Niculae a venit la RRA

Radio Romania Actualitati – RRA – va gasi astazi in botosei un nou manager. Un cadou asteptat de ani buni de cel mai important post de radio al Romaniei, dupa ce vreme buna la conducerea postului public de radio s-au aflat persoane care si-au promovat mai degraba interesele proprii decat cele ale corporatiei. Nu folosesc nume mari pentru ca il cunosc si cu mintea si cu sufletul pe Dan Preda, viitorul director al postului Radio Romania Actualitati. Mi-a fost sef, mi-a fost partener de emisiuni, imi este coleg in Comitetul Director al Societatii Romane de Radiodifuziune. Un partener de dialog de la care am avut de invatat in permanenta. De la emisiunile RRA despre campania NATO impotriva fostei Iugoslavii (Kosovo), atunci cand faceam alaturi de Dan Preda primii pasi ca realizator, pasi extrem de importanti pentru Euroatlantica de astazi, si pana la colegialitatea noastra in Comitetul Director. Un ochi rade si altul plange… Ma bucur pentru el ca va conduce RRA dar ma intristeaza ca nu va mai fi colegul meu in Comitetul Director.
Am avut de invatat de la multi profesionisti de radio, dar doar doua perosane m-au marcat: Dan Preda si Alphonso Van Marsh de la CNN (acum la CBS News). De la Alph am invatat cum sa ma descurc in linia intai, de la Dan cum sa rezist la vreme de pace, cum sa fac emisiuni, ce e bine si ce e rau in radio, cum e sa fii low profile (ceea ce eu nu reusesc nici acum), cum e sa fii diplomat chiar si in relatia cu cel pe care nu il poti accepta ca partener de dialog. Am facut cu el cursuri „medii si de masterat”… Cu acest doctor in litere, coleg cu mine si de universitate – nu doar la radio. Pentru ca, desi in perioade diferite, am urmat amandoi cursurile Universitatii Bucuresti si pe cele ale Colegiului National de Aparare. Un adevarat sensei pentru cei care doresc sa invete de la el.

CNN Video Journalist Promo/Alphonso Van Marsh from Alphonso Van Marsh on Vimeo.

De Dan ma leaga si cea mai rea veste primita din viata mea. Eram in Irak atunci cand Dan, care era seful meu in acel moment (vara 2004), m-a sunat sa imi dea o veste trista. Imi dau lacrimile chiar si acum, cand scriu amintindu-mi de acel moment trist. „Draga Radu vreau sa iti spun ceva…”. A urmat o pauza lunga si l-am auzit cum ii vine sa planga. Tata era la reanimare de cateva zile. Pauza si ce am auzit prin telefonul satelitar au fost mesajul care m-a asezat pe un scaun de campanie, cu capul sprijinit de o bara de fier a cortului in care stateam. Am inteles ca tata plecase dintre noi. In acel moment impartaseam aceeasi durere. Il simtem la capatul celalalt al telefonului, la mii de kilometri. Am simtit ca eu eram acolo singur, in linia intai, in Irak, si el era ca un frate mai mare care suferea alaturi de mine. Iti multumesc Dan pentru ca ai avut puterea si diplomatia sa imi dai acea veste trista. Restul este o poveste pe care nu mi-o mai aintesc exact… Dar stiu ca Dan Preda m-a ajutat sa ajung in tara exact in ziua in care era inmormantat tatal meu, regretatul Dobritoiu Niculae. Poate ca acelasi Sfant Niculae, al carui nume il purta tatal meu, ni l-a adus astazi, ca sef la RRA, pe Dan Preda.
Dan Preda RRADan Preda este un om sensibil, un diplomat, dar si un profesionist de radio cu rigori, stiinta de carte, reguli si principii foarte clare. Un foarte bun coleg si un sef echilibrat, cu mintea la el, cu un calm rar intalnit. Este o veste proasta pentru concurenta faptul ca Dan Preda e noul manager de la RRA. Dar sunt sigur ca nu-i va fi usor in cusca cu lei, acolo unde se va confrunta cu un sistem aproape imobil, reticent la reforma si reconstructie, cu o inertie lipita de masa gravitationala a unor cutume greu de eliminat.  E timpul pentru schimbare la Radio Romania Actualitati si eu cred ca Dan Preda este omul potrivit pentru a conduce acest joc de sah cu piese lipsa, cu mai multi nebuni si prea putine turnuri, cu pioni cu capetele sparte si cai fara capastru. Pana acum, la RRA de multe ori s-au jucat table. Acum se intoarce tabla si se aseaza piesele de sah pentru lupta in sprijinul strategiei postului.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

*

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress