41 generali scosi la pensie prin decret prezidential

Este cea mai mare cifra de generali activi, de la MApN si MAI trecuti in rezerva sau retragere intr-o singura zi. Functii cheie eliberate prin acest decret: a fost pensionata toata conducerea Statului Major General, cu exceptia generalului Stefan Danila. Pensionarea a fost decisa prin decret prezidential si are la baza aplicarea noului statut al cadrelor militare (Legea nr. 171/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare). Acest act normativ stabileste baremurile de varsta la care generalii pot fi scosi la pensie, functie de varsta si de gradul avut si sunt prevazute conditiile de trecere in rezerva a generalilor, in raport cu nevoile de incadrare, pana la varsta de 60 de ani. Astfel, conform reglementarilor, limitele de varsta sunt dupa cum urmeaza:

  •     pentru general de brigada cu o stea, respectiv general de flotila aeriana cu o stea, pentru cei din arma aviatie, si contraamiral de flotila cu o stea, pentru cei din arma marina – 56 de ani;
  •     pentru general-maior cu doua stele, respectiv contraamiral cu doua stele, pentru cei din arma marina – 57 de ani;
  •     pentru general-locotenent cu trei stele, respectiv viceamiral cu trei stele, pentru cei din arma marina – 58 de ani;
  •     pentru general cu patru stele, respectiv amiral cu patru stele, pentru cei din arma marina – 59 de ani.

Functii cheie eliberate dupa pensionarea celor 41 de generali

Generali romani trecuti in rezervaTrecerea in rezerva a celor doua plutoane de generali, chestori si amirali anunta si noi „miscari” la nivelul comenzii superioare militare dupa eliberarea unor functii importante. Numele grele din fruntea armatei apar pe lista la finalul decretului prezidential si anunta posturi ce vor ramane vacante. In fruntea acestei liste cu generali trecuti in rezerva se afla generalul Teodor Frunzeti, comandantul Universitatii Nationale de Aparare, fost sef al Statului Major al Fortelor Terestre. Surse din MApN sustin ca schimbarea generalului Frunzeti de la comanda trupelor de uscat a avut legatura cu aprobarea data de acesta pentru achizitionarea unei noi transe de transportoare blindate Pirana, in conditiile in care primul lot (trimis in Afganistan) nu era echipat cu blindajul necesar pentru un teatru de operatii. De astazi generalul Frunzeti a mai primit o stea si a fost trecut in rezerva prin decret prezidential.

Dan-Ghica-Radu

Gen Dan Ghica-Radu

Un alt nume important de pe lista este cel al generalului Dan Ghica-Radu, eliberandu-se astfel functia de loctiitor al sefului Statului Major General pentru Fortele terestre. Ghica-Radu este primul general roman care a detinut o functie de comanda intr-un teatru de operatii multinational. La Bagdad, generalul Ghica-Radu a fost loctiitor al sefului statului major al Coalitiei Multinationale (pentru toate trupele mai putin cele din UK si USA). Varsta de 58 de ani nu i-a  mai permis sa ramana general activ cu trei stele. Prin decret prezidential, Ghica-Radu a mai primit o stea si a fost trecut in rezerva. practic, in urma decretului prezidential de astazi.

Un alt loctiitor al sefului Statului Major General trecut in rezerva este generalul-locotenent Valeriu Nicut. Tot pe motiv de varsta, leat cu generalul Dan Ghica-Radu, nascut in 1955. Generalul Nicut a primit cea de-a treia stea exact in urma cu doi ani. Si a patra stea astazi, odata cu iesirea la pensie.
Pe lista cu generalii pensionati o gasim si pe doamna Maria Lupu, cea care a avut un rol important in „recalcularea pensiilor militare” cand Gabriel Oprea se afla la conducerea MApN. Doamna Lupu a mai primit o stea si a iesit la pensie cu gradul de general-locotenent.
Nu puteam sa il uit de pe lista pe generalul-maior Avram Catanici. O alta functie eliberata la comanda Statului Major General unde generalul Catanici a fost director dupa ce a fost comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina. Tot de la comanda SMG a fost trecut in rezerva contraamiralul Niculae Valsan.

Statul Major General mult mai liber (de functii)

Dupa ce au fost scosi la pensie cei trei loctiitori ai sefului SMG si directorul SMG, Marele Stat Major al Armatei a ramas doar cu comandantul sau principal: generalul locotenent Stefan Danila.
O alta functie eliberata este cea de director al Directiei Management Resurse Umane din MApN. Generalul maior Dumitru Seserman a fost scos la pensie si a primit inca o stea prin decret prezidential. Aduc aici o erata la articolul initial, la bine venita sugestie a unui cititor al blogului (Vasile Costi): a fost avansat la gradul de general de brigada loctiitorul dlui gen Seserman, dl  Marian Tase. Si, in acest moment, pana la numirea oficiala aunui nou director la DMRU, dl general de brigada Marian Tase, ca loctiitor, detine conducere a Directiei MRSU din MApN. Confuzia a fost generata de lista foarte lunga de generali trecuti in rezerva alaturati, in acelasi decret, celor care au fost avansati.
Au mai fost trecuti in rezerva seful Directiei Logistice din SMG, generalul-maior Valentin Petre, seful Directiei Financiar Contabile din MApN general-maior Maria Lupu, seful Directiei Cooperare Internationala in Domeniul Apararii, generalul-maior Virgil Balaceanu. A fost trecut in rezerva si comandantul Diviziei 1 Infanterie Dacica, generalul-maior Nicolaie Dohotariu. In urma cu un an, generalul Dohotariu comanda parada de Ziua Nationala, pe sub Arcul de Triumf…

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene si seful Statului Major al Fortelor Navale: la pensie

Alte doua nume importante pe lista cu generali trecuti in rezerva sunt cele ale generalului-locotenent Petrica Carnu, seful Statului Major al Fortelor Aeriene si viceamiralul Aurel Popa, comandantul marinei militare.  La Statul Major al Fortelor terestre a trecut in rezerva seful doctrinei si instructiei, generalul de brigada Mihai Ciungu, avansat la gradul de general-maior la trecerea in rezerva.

13 Comments
  1. Reply
    costel ionel noiembrie 28, 2013 at 4:31 pm

    Dar in amirali cand intra, ca si acolo sunt multi tare…

    • Reply
      Dobritoiu noiembrie 28, 2013 at 4:41 pm

      Sunt si ceva amirali trecuti astazi in rezerva. Printre ei si seful Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Aurel Popa.

  2. Reply
    vasile noiembrie 28, 2013 at 7:40 pm

    Cred ca este o greseala, la DMRU colonelul Tase Marian nu are de ce sa treaca in rezerva, banuiesc ca va fi avansat si-i va lua locul lui Seserman.

    • Reply
      Dobritoiu noiembrie 28, 2013 at 8:36 pm

      Speranta moare ultima… Insa este pe lista, apare in decretul prezidential: AICI. Vine si o veste buna: domnul colonel, inainte de a fi trecut in rezerva a fost avansat la gradul de general de brigada.

  3. Reply
    Dragos Bobirnac noiembrie 29, 2013 at 7:58 am

    Am auzit ca a fost trecut in rezerva si dr. Mircea Muresan, seful DMed, ca si dr. Marian Macri, fost sef al DMed. Inca nu se stie cine ii vor inlocui?

    • Reply
      Dobritoiu noiembrie 29, 2013 at 8:50 am

      Draga Bob… Cei doi medici militari sunt cuprinsi in decretul cu generalii trecuti in rezerva. Iti dai seama ca nu se stie inca cine va veni la comanda DM. Mai mult, de cativa ani acolo nu a fost o conducere de durata, stabila. In mod sigur insa ca de luni va incepe un mare freamat pentru ocuparea posturilor libere din conducerea Armatei.

  4. Reply
    La DMed noiembrie 29, 2013 at 11:23 am

    La DMed reapare, sigur, marele medic stomatolog de implanturi.

    • Reply
      Dobritoiu noiembrie 29, 2013 at 1:33 pm

      Cunoastem… A comandat SMC cu toate ca era doar chirurg „de dinti”, a mai condus in doua randuri DMed. Si are in prezent 3 stele… De la subofiter la 3 stele a parcurs extrem de rapid gradele militare. Ce pot insa sa spun ca, separat de calitatea de manager, ca medic dentist este foarte bun. Ca manager la SMC ne aducm insa aminte ce nume de rezonanta in medicina militara a scos la pensie. Cum doctorul Batca (un adevarat chirurg) a fost dat la o parte de la conducerea SMC. Imi aduc aminte acea perioada si razboaiele pentru comanda SMC dar si pentru conducerea DMed. Insa, asa cum aminteam intr-un comentariu anterior, la comanda DMed ar trebui sa se afle un bun medic-manager. Eu am o parere foarte buna despre col. dr. Gabriel Cristian, seful Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei. S-a dovedit un foarte bun manager.

  5. Reply
    vasile noiembrie 29, 2013 at 2:24 pm

    Domnu’Dobritoiu, cititi va rog cu atentie si nu dezinformati. Tase a fost avansat la gradul urmator fara a fi trecut in rezerva. Sunt 12 colonei care au primit gradul de general de brigada cu o stea.Cum se zice au fost avansati in grad.Ex: • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, domnului colonel Marian Tase din Ministerul Apărării Naționale.

    • Reply
      Dobritoiu noiembrie 29, 2013 at 3:01 pm

      Corect… Mea culpa. Dupa cum ati vazut sunt „trecuti la gramada”, la final de lista, cei avansati alaturi de cei trecuti in rezerva. Voi face modificarea in articol. Si va rog sa nu imi purtati sambetele. Lista era tare lunga si reactia a fost ieri, la aparitia ei. Multumiri inca odata pentru insistenta si dorinta de a corecta informatia.

  6. Reply
    vasile noiembrie 29, 2013 at 8:05 pm

    Ok! Nici o problema. Multumiri pentru rectificare.

  7. Reply
    Rovin noiembrie 30, 2013 at 12:00 am

    Am citit lista, am citit articolul. Ma gandesc mai mult la implicatiile pentru nivelele mici ale oastei. La nivel mare lucrurile vor continua oarecum lin, poate cu un hop sau doua. Nu are cam ce sa se schimbe … radical. Sunt putine variante, 90% se stiu, putine vor fi surprizele. Sarabanda avansarilor aduce unele consecinte greu de prognozat la nivele mici, pentru ca s-au schimbat doar oameni si nu conceptia de promovare. Acolo plecarea unui om valoros se vede si prevad ca intram iarasi intr-un flux-reflux al numirilor, reorganizarilor, resubordonari, etc. Depasim momentul si mergem inainte. Natural, urmeaza inca o ploaie de stele….
    Te intreb Radu, ai vazut Parisul? Se spune ca Turnul Eiffel era mai frumos inainte de a se instala noul set de lumini.

    • Reply
      Dobritoiu noiembrie 30, 2013 at 5:25 am

      Din pacate nu am vazut Parisul. Dar sunt la fel de interesat de urmarile acestor pensionari in masa.

Leave a reply

*